Σημαντική απόφαση με την οποία, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, επαναβεβαιώνει την αυξημένη δικαστική προστασία των συνδικαλιστών-εργαζομένων εξέδωσε ο Αρειος Πάγος.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απόλυση συνδικαλιστή ξενοδοχοϋπαλλήλου, ο οποίος αρνήθηκε να δεχτεί υποδεέστερη θέση που του πρότεινε η εταιρεία. Με την απόφασή του ο Αρειος Πάγος (84/2010) επανέλαβε τη νομολογία του, σύμφωνα με την οποία ο εργοδότης δεν μπορεί να απολύει υπάλληλο, όταν γνωρίζει τη συνδικαλιστική του ιδιότητα και την προστασία που προσφέρει σε αυτόν ο συνδικαλιστικός νόμος 1262/1982.
Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, που δέχτηκαν ως ορθή την απόφαση του Εφετείου, σωστά έπραξε ο συνδικαλιστής και δεν δέχτηκε την υποδεέστερη θέση που του προτάθηκε. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το μικρό ύψος της επιδικασθείσης αποζημίωσης, η οποία ανήλθε μόλις στο ποσόν των 587 ευρώ (δηλαδή 200.000 πάλαι ποτέ δραχμών), αφού η υπόθεση εκκρεμεί πριν από το 2002. Ο 54χρονος ξενοδοχοϋπάλληλος συνδικαλιστής είχε προϋπηρεσία 32 ετών και εργαζόταν σε ξενοδοχειακή μονάδα με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου ως «ταμπλίστας». Χρέωνε δηλαδή τα εδέσματα που έβγαιναν από την κουζίνα του ξενοδοχείου.
Η επιχείρηση, για να περιορίσει το κόστος λειτουργίας της, προχώρησε σε μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων. Στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής δράσης που ξεκίνησε τότε, η επιχείρηση ζήτησε από τον συγκεκριμένο εργαζόμενο να αλλάξει πόστο και να εργάζεται πλέον ως υπάλληλος υποδοχής στην είσοδο του ξενοδοχείου μεταφέροντας τις βαλίτσες των πελατών. Ο εργαζόμενος αρνήθηκε και απολύθηκε.