Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Βγαλμένος από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας του, ο ΠΑΟΚ όρθωσε το ανάστημά του μέσα στο φλεγόμενο άντρο της Φενέρμπαχτσε, έφτασε κάτι περισσότερο από δίκαια στο τελικό 1-1 και πήρε το εισιτήριο για τους ομίλους τους Europa League.


Την ίδια στιγμή, στις κερκίδες του «Σουκρού Σαράτσογλου», οι περίπου 2.500 χιλιάδες εκδρομείς από τη Θεσσαλονίκη, είχαν στήσει το δικό τους «πάρτι» για να γιορτάσουν την... Άλωση της Πόλης.

Μπουτάρη στηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά

Βέβαιος ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών στον δήμο Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος, με την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», Γιάννης Μπουτάρης. Απέδωσε τη βεβαιότητά του στην πεποίθηση ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για την αλλαγή στη διοίκηση του δήμου.
Ο Γ. Μπουτάρης προσβλέπει στη στήριξη του ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητα του ενώ εξασφάλισε τη στήριξη της "Δημοκρατικής Αριστεράς".

"Η υποψηφιότητα του Γ. Μπουτάρη πρέπει να αξιοποιηθεί -ως η καλύτερη μεταξύ αξιόλογων υποψηφιοτήτων- για να ενώσει όλες τις δυνάμεις και να νικήσει", αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η "Δημοκρατική Αριστερά", μετά την απόφαση για στήριξη της υποψηφιότητας Μπουτάρη που έλαβε η συνέλευση των μελών της στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γ. Μπουτάρης επανήλθε στην πρόσκληση προς τους άλλους υποψήφιους δημάρχους, εξαιρουμένου του Κώστα Γκιουλέκα, στους οποίους θα στείλει και επιστολές να συμπαραταχθούν κάτω από τη δική του υποψηφιότητα.

Περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση του δήμου και είπε χαρακτηριστικά "πρέπει να βγούμε από την εντατική".

Δεσμεύτηκε ότι ως δήμαρχος θα προχωρήσει αμέσως σε ενέργειες που θα κάνουν φανερή την αλλαγή στον δήμο.

Δεν υπάρχει χώρος για κομματικές μετρήσεις και προσωπικές στρατηγικές στις εκλογές του Νοεμβρίου, είπε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Ο επίσης δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης τόνισε ότι προγραμματίζονται παρεμβάσεις για να ενταχθεί χωροταξικά το νέο δημαρχείο στην ευρύτερη περιοχή.

Και η Sony στη μάχη για τρισδιάστατη T.V. χωρίς γυαλιά


Κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός στις 3-D τηλεοράσεις, καθώς μετά την Toshiba και η Sony ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει μια τρισδιάστατη τηλεόραση η οποία δεν χρειάζεται τα ειδικά γυαλιά, αλλά προς το παρόν εξετάζει το θέμα του κόστους και των τεχνολογικών δυσκολιών.
Στις αρχές της εβδομάδας η ανταγωνίστριά της Toshiba προχώρησε σε παρόμοιες ανακοινώσεις, χωρίς όμως να γνωστοποιήσει πότε θα προωθήσει την τηλεόραση αυτή στην αγορά.

Οι συμβατικές τρισδιάστατες τηλεοράσεις που πωλούνται σήμερα, όπως της Panasonic και της Sony, απαιτούν τα ειδικά γυαλιά, αλλά κυκλοφορούν και ορισμένες οθόνες που δεν τα χρειάζονται, αλλά πρέπει να σταθείς σε ορισμένη γωνία για να μπορέσεις να έχεις τρισδιάστατη όραση, ωστόσο το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν συγκρίνεται με εκείνες που απαιτούν τη χρήση γυαλιών.

"Η τηλεθέαση χωρίς γυαλιά είναι πολύ πιο άνετη, αλλά πρέπει να εξετάσουμε το θέμα της τιμής πριν τη δώσουμε στην αγορά" τόνισε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Γιοσιχίσα Ισίντα.

Προς Μητρόπουλο ο ΣΥΝ, με αντίλογο υπέρ Αλαβάνου

Την επόμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα οριστικοποιήσει τον υποψήφιο που θα στηρίξει στην Περιφέρεια Αττικής. Χθες συνεδρίασαν τόσο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ όσο και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΣΥΝ επιβεβαίωσαν την απόφαση που έλαβαν πριν από καιρό, δηλαδή να ενθαρρύνουν τις διεργασίες που γίνονται στον χώρο των διαφωνούντων του ΠΑΣΟΚ, που προωθούν, όπως όλα δείχνουν, την υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου.

Οξεία κριτική κατά της Δημοκρατικής Αριστεράς άσκησε ο Αλ. Τσίπρας κατηγορώντας τα στελέχη της ότι βρίσκονται «στην πλευρά της υποστήριξης μιας πολιτικής που καταστρέφει την κοινωνία»
Στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε η πρώτη συνεννόηση για τις υποψηφιότητες που θα στηρίξει το συμμαχικό σχήμα. Κάποιοι επιμένουν στην υποψηφιότητα του Αλέκου Αλαβάνου, κάποιοι άλλοι αντιστέκονται στην πιθανή υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου, χωρίς όμως να στηρίζουν κάποια άλλη. Την υποψηφιότητα του Αλέκου Αλαβάνου δεν στηρίζει ο ΣΥΝ, θεωρώντας ότι δεν πληροί κάποια κριτήρια που έχει θέσει το κόμμα της Αριστεράς.

Το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Σεπτεμβρίου, εφ' όσον υπάρξει συμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπο που θα υποστηριχθεί, θα συνεδριάσει η ΚΠΕ του ΣΥΝ, για να επισημοποιήσει το θέμα.

Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ άσκησε κριτική στη Δημοκρατική Αριστερά και στον Φώτη Κουβέλη, για την πρόταση στήριξης του έως χθες Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη.

«Πολιτική η αντιπαράθεση»

Οπως είπε στο «Μέγκα» ο Αλέξης Τσίπρας, «εκτιμώ τον κ. Καμίνη ως έναν σοβαρό άνθρωπο, που μάχεται για τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά είναι άλλο η εκτίμηση σε προσωπικό επίπεδο και άλλο το να δώσουμε διά του κ. Καμίνη συγχωροχάρτι σε μια πολιτική που έχει υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας. Πραγματικά εκπλήσσομαι και θλίβομαι όταν ακούω από πρώην συντρόφους μου ότι η αντιπαράθεση στο αυτοδιοικητικό πεδίο δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση. Είναι κατεξοχήν πολιτική αντιπαράθεση. Ακόμα και αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο, που υπάρχει και δεν μπορούμε να κρυφτούμε απ' αυτό, ακόμα και αν δεν υπήρχαν αυτές οι κυβερνητικές επιλογές, είναι μια κατεξοχήν πολιτική αντιπαράθεση».

Κατηγόρησε στη συνέχεια τη Δημοκρατική Αριστερά ότι λειτουργεί σαν συμπληρωματική δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Οταν ρωτήθηκε εάν απαντάει αρνητικά στην πρόταση για στήριξη του Γιώργου Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων, απάντησε: «Οχι απλά αρνητικά. Ισα ίσα εκπλήσσομαι με την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι πρώην σύντροφοί μας, από μια λογική ριζοσπαστικής ανανεωτικής Αριστεράς σε μια λογική συμπληρωματικής δύναμης στο κυβερνών κόμμα εξουσίας, που σήμερα ασκεί ίσως τη σκληρότερη πολιτική που έχει ακολουθήσει ποτέ κυβέρνηση μετά τη Μεταπολίτευση».

Και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του πρόσθεσε: «Δεν θέλω να μπω σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης, γιατί πραγματικά δεν με ενδιαφέρει. Αν κάποιοι επιλέγουν να βρίσκονται στην πλευρά της υποστήριξης μιας πολιτικής που καταστρέφει την κοινωνία, θα κριθούν από τους πολίτες».

Σύγκρουση δύο F-16 στον αέρα, νεκρός ένας πιλότος

Νεκρός βρέθηκε ο πιλότος που αγνοείτο μετά τη σύγκρουση δύο αεροσκαφών τύπου F-16, ενός διθέσιου και ενός μονοθέσιου. Οι πιλότοι του διθέσιου μαχητικού εντοπίστηκαν σώοι και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Ο ένας εκ των δύο θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς εντοπίστηκε εσωτερική αιμορραγία.
Όπως διαπιστώθηκε από τις ιατρικές εξετάσεις, ο ένας εκ των δύο πιλότων έχει εσωτερική αιμορραγία, η κατάσταση του κρίθηκε ιδιαίτερα σοβαρή και αποφασίστηκε να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση. Ο δεύτερος πιλότος που επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ιεράπετρας, είναι καλά στην υγεία του.

Η σύγκρουση έγινε λίγο πριν τις τρεις σήμερα το μεσημέρι νοτιοδυτικά της νήσου Χρυσή στην Κρήτη. Τα δύο μαχητικά μετείχαν μαζί με ακόμη τέσσερα αεροσκάφη του ιδίου τύπου σε άσκηση. Απογειώθηκαν από τη Σούδα και ανήκαν στην 340 Σμηναρχία Μάχης της 115 Πτέρυγας Μάχης. Η άσκηση προέβλεπε διάφορα σενάρια μάχης, από απλούς εγκλωβισμούς με πυραύλους μέχρι και κοντινές αερομαχίες αναχαίτισης.

Για το σκοπό αυτό τα μαχητικά χωρίστηκαν σε δύο ζευγάρια -τέσσερις εναντίον δύο- και ξεκίνησαν την εκπαίδευση πετώντας σε χαμηλά ύψη. Σε μια από τις κοντινές εικονικές αερομαχίες, ένα διθέσιο και ένα μονοθέσιο αεροσκάφος συγκρούστηκαν. Οι πιλότοι των άλλων δύο αεροσκαφών αντιλήφθηκαν το γεγονός, ειδοποίησαν και παρέμειναν στην περιοχή μέχρι να καταφτάσουν τα σωστικά συνεργεία.


Η περιοχή στην οποία συγκρούστηκαν τα δύο μαχητικά
Για τα αίτια της σύγκρουσης θα συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα εξετάσει όλα τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μαρτυρίες των επιζόντων αλλά και τους άλλους πιλότους που συμμετείχαν στην άσκηση.

Στην Κρήτη μεταβαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.



Γιώργος Τσακίρης