Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

«Πράσινο φως» από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το μεταβατικό σύστημα πολιτικού ασύλου




Υπογράφηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Προεδρικό Διάταγμα για τη μεταβατική διαδικασία Ασύλου. Το νέο θεσμικό πλαίσιο αποτελεί τη θεραπεία της μεγάλης παθογένειας που δημιουργήθηκε με το Π.Δ 81/2009, στο πλαίσιο του οποίου, η διαδικασία κατέστη αναποτελεσματική, άδικη και έθεσε τη χώρα στο επίκεντρο της διεθνούς κριτικής.

Δεδομένου ότι στρατηγική επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η σύσταση μιας νέας Υπηρεσίας Ασύλου, ανεξάρτητης από την Ελληνική Αστυνομία, το νέο Προεδρικό Διάταγμα είναι μεταβατικό. Αποτελεί το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας παροχής ασύλου, με γνώμονα την τήρηση εχέγγυων δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας. Τα επόμενα βήματα είναι η ίδρυση της νέας Υπηρεσίας Ασύλου με νόμο και η δημιουργία μιας νέας διαδικασίας για το Άσυλο.

Ειδικότερα το νέο Προεδρικό Διάταγμα:

•Διατηρεί την αποκέντρωση των οργάνων εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας, όχι σε 52 Αστυνομικές Διευθύνσεις, όπως προέβλεπε το ΠΔ 81/2009, αλλά σε 13 (Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας κα), στη λογική της γεωγραφικής κατανομής των μελλοντικών Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου.
•Προβλέπει η συνέντευξη να γίνεται από έναν εισηγητή, ο οποίος σ’ αυτή τη μεταβατική φάση θα είναι Αστυνομικός.
•Δημιουργεί μια ταχύρρυθμη διαδικασία για τα προφανώς αβάσιμα αιτήματα και μία κανονική για τα βάσιμα αιτήματα. Τίθεται χρονικό όριο έκδοσης απόφασης έως 6 μήνες στην ταχύρρυθμη διαδικασία και 12 μήνες στην κανονική.
•Ορίζει ως αρμόδιο όργανο απόφασης σε α’ βαθμό στην κανονική διαδικασία τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, και στην ταχύρρυθμη τους Αστυνομικούς Διευθυντές που θα προΐστανται των αρχών εξέτασης. Στόχος εδώ είναι, ήδη από σήμερα, η σταδιακή απο-αστυνομικοποίηση της κανονικής διαδικασίας, αλλά και η ταχύτητα εξέτασης όσον αφορά στα προφανώς αβάσιμα που εξετάζονται με την ταχύρρυθμη.
•Επαναφέρει το στάδιο της ενδικοφανούς προσφυγής από Επιτροπές σε β’ βαθμό, οι οποίες (α) θα εξετάζουν τις προσφυγές ή αντίστοιχα θα εκκαθαρίσουν τις 46.356 συσσωρευμένες αιτήσεις στο δεύτερο βαθμό (backlog) (β) θα έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα (γ) θα είναι ανεξάρτητες από τον α’ βαθμό, καθώς δεν θα συμμετέχουν αστυνομικά όργανα, πληρώντας έτσι την εγγύηση της αποτελεσματικής προσφυγής.

Μέλη των Επιτροπών Β’ βαθμού, όπως επίσης και της εκκαθάρισης του όγκου των συσσωρευμένων αιτήσεων, θα είναι:

α) ένας πολιτικός υπάλληλος του Υπουργείου Εσωτερικών ή Προστασίας του Πολίτη ή Δικαιοσύνης, κλάδου Νομικών, ως Πρόεδρος

β) ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και

γ) ένας νομικός, με εξειδίκευση στο προσφυγικό δίκαιο και στο δίκαιο των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο οποίος θα επιλέγεται από τον Υπουργό, από έναν κατάλογο, που θα καταρτίζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Αρχικά θα συγκροτηθούν πέντε (5) επιτροπές, δύο (2) για τις νέες προσφυγές σε δεύτερο βαθμό και τρεις (3) για την εκκαθάριση του όγκου συσσωρευμένων αιτήσεων (backlog). Η μεταβατική διαδικασία ασύλου, που προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του Σεπτεμβρίου.

Οι γυναίκες απολαμβάνουν το σεξ μετά τα 30

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ Οι «ώριμες» γυναίκες είναι πιο δραστήριες σεξουαλικά και φθάνουν πιο εύκολα σε οργασμό απ' ό,τι οι νεότερες γυναίκες. Αυτό το εντυπωσιακό συμπέρασμα προέκυψε από μια νέα επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Χάκενσακ, στο Νιου Τζέρσι (Hackensack University Medical Center).
Οπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Αυγούστου της επιστημονικής επιθεώρησης «British Journal of Urology International», το 54% των γυναικών ηλικίας 18-30 ετών δυσκολεύονται να έρθουν σε οργασμό, ποσοστό το οποίο, αντίθετα, στις ηλικίες 31-45 πέφτει στο 45%.

Αυτά τα νέα και εξαιρετικά ενδιαφέροντα στατιστικά δεδομένα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη σχετική έρευνα, ίσως μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα το γιατί οι περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται σε αυτή την ηλικία εκδηλώνουν απροσδόκητα υψηλά ποσοστά σεξουαλικής δραστηριοποίησης σε σύγκριση με όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες (87%).

Παραδόξως, όμως, ενώ οι περισσότερες γυναίκες μεγαλώνοντας απολαμβάνουν περισσότερους και εντονότερους οργασμούς, εντούτοις η σεξουαλική τους ζωή στο σύνολό της δεν φαίνεται να βελτιώνεται. Αντίθετα, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, τα δύο τρίτα των γυναικών υποφέρουν από κάποια λίγο-πολύ σοβαρή σεξουαλική διαταραχή.

Τα τελευταία χρόνια οι σεξολόγοι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τον όρο Γυναικεία Σεξουαλική Δυσλειτουργία (Female Sexual Dysfunction - FSD) για να περιγράψουν ένα σύνολο από διαταραχές που αφορούν αποκλειστικά τη γυναικεία σεξουαλικότητα. Μάλιστα, συνήθως κατατάσσουν αυτές τις ετερογενείς διαταραχές της θηλυκής σεξουαλικότητας σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

1Διαταραχές της σεξουαλικής επιθυμίας: υποτονική σεξουαλική επιθυμία, σεξουαλική αποστροφή.

2Διαταραχές της σεξουαλικής διέγερσης: απουσία ερεθισμού, αίσθηση ξηρότητας.

3 Διαταραχές του οργασμού (ανοργασμία). Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που, όταν δεν οφείλεται σε φυσιολογικά αίτια, η εκδήλωσή του αποδίδεται στην ανεπαρκή σεξουαλική ωριμότητα της γυναίκας, σε ανασταλτικούς ψυχολογικούς μηχανισμούς ή και σε τραυματικές εμπειρίες.

4 Διαταραχές κατά την επαφή: πόνος κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη σεξουαλική πράξη, δυσπαρευνία (ευαισθησία του κόλπου και της περιγεννητικής χώρας), κολεόσπασμος ή κολπόσπασμος (σπασμός του περινέου κατά την προσπάθεια διείσδυσης στον κόλπο).

Οπως διευκρινίζει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ουρολόγος δρ Debra Fromer, στόχος της έρευνας ήταν ακριβώς να εξετάσει πώς εξελίσσονται οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες στις γυναίκες καθώς περνούν από τη νεαρή στην ώριμη ηλικία. Και τα αποτελέσματα είναι μάλλον αποκαρδιωτικά: με την πάροδο των ετών τα σεξουαλικά προβλήματα των γυναικών επιδεινώνονται, με μοναδική εξαίρεση τον οργασμό.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: στην ηλικία από 18 έως 30 ετών το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα των γυναικών είναι η ανοργασμία (54%). Ακολουθούν η υποτονική επιθυμία (36%) και η έλλειψη ικανοποίησης (28%). Από τα 31 έως τα 45 τους η υποτονική σεξουαλική επιθυμία γίνεται το μείζον πρόβλημα για τις γυναίκες (48%), ακολουθούν η ανοργασμία (43%) και η έλλειψη ικανοποίησης (40%). Ενώ από τα 46 έως τα 54, το ποσοστό των γυναικών με προβλήματα μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας ανεβαίνει στο 65%, ανοργασμίας στο 48% και έλλειψης ικανοποίησης στο 53%. Τέλος, από τα 55 μέχρι τα 70 το ποσοστό των γυναικών που παρουσιάζουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία αγγίζει το 77%, ανοργασμία το 66% και έλλειψη ικανοποίησης το 65%.

Σύμφωνα με τη δρα Φρόμερ, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν πλήττει αποκλειστικά τους άνδρες, όπως μέχρι σήμερα έτειναν να επισημαίνουν οι πολυάριθμες έρευνες για τη στυτική δυσλειτουργία ή τις διαταραχές εκσπερμάτισης στον άνδρα, αλλά και τις γυναίκες. Διαταραχές που υπονομεύουν τη συνολική ποιότητα ζωής των γυναικών, επηρεάζοντας αρνητικά νευραλγικούς τομείς της ζωής τους: ψυχοσωματική υγεία, διαπροσωπικές σχέσεις, αυτοεκτίμηση.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη αφ' ενός να εντοπιστούν τα προβλήματα αυτά και να μελετηθούν εκτενώς τα αίτια και οι παράγοντες που τα δημιουργούν, και αφ' ετέρου να βρεθούν τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους. Εξάλλου, προσθέτει η δρ Φρόμερ, αρκετά από τα δυσάρεστα συμπτώματα αυτών των διαταραχών της Γυναικείας Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας αντιμετωπίζονται πλέον και ενδεχομένως θεραπεύονται οριστικά με τη βοήθεια ορμονών και ειδικών φαρμακευτικών ουσιών.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των σεξουαλικών διαταραχών φαίνεται πως παίζει και η ψυχοθεραπεία, δεδομένου ότι από πληθώρα ερευνών επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή καθορίζει όλες τις πτυχές της ατομικής και κοινωνικής ζωής ενός προσώπου: από τη σχέση του με τον εαυτό του έως τη σχέση του με τους άλλους. Με άλλα λόγια, ενώ η φαρμακευτική αντιμετώπιση μιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας ενδέχεται να αποδειχτεί αποτελεσματική, τα φάρμακα δεν αποτελούν πανάκεια.

Οσο για τους παράγοντες που θεωρούνται σήμερα οι βασικοί υπαίτιοι για τις διαταραχές της Γυναικείας Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας αυτοί είναι: η ηλικία, η «βεβαρημένη» σεξουαλική προϊστορία ενός ατόμου (ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης ή σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων), η κατάθλιψη, το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό στάτους, ο τρόπος ζωής, η σεξουαλική πείρα, η γενική κατάσταση της υγείας. Πρόσφατη έρευνα, όμως, που έγινε στην Τουρκία και οδήγησε σε παρόμοια συμπεράσματα, υποδεικνύει ότι δεν αποκλείεται οι γυναικείες σεξουαλικές δυσλειτουργίες να μην οφείλονται αποκλειστικά σε κοινωνικοψυχολογικούς παράγοντες, αλλά και σε βιολογικά αίτια.

Το πρασινογάλαζο ντόμινο στις περιφέρειες

Το σταυρόλεξο της επιλογής υποψηφίων σε περιφέρειες και δήμους «αγκάθια» καλούνται να λύσουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Το μεν ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του σε επίπεδο περιφερειαρχών -όλα τα ονόματα θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα στα γενέθλια του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ 3ης και 5ης Σεπτεμβρίου- αλλά και στους μεγάλους δήμους της χώρας.
Δύο προβληματικές πόλεις

Η δε Ν.Δ. έχει ανακοινώσει 10 από τους 13 υποψήφιους περιφερειάρχες, αλλά τα μεγάλα της προβλήματα παραμένουν στους δήμους Πειραιά και Πατρών κυρίως, ενώ μαίνεται η «μάχη της Κρήτης» και βεβαίως ακόμη και σε περιπτώσεις που έχουν ήδη χριστεί υποψήφιοι η γκρίνια και τα προβλήματα παραμένουν.

Για τον πρόεδρο της Ν.Δ., είναι ουσιαστικά η πρώτη καταμέτρηση δυνάμεων για τη «νέα Ν.Δ.». Το ΠΑΣΟΚ όμως επιθυμεί να προσδώσει λιγότερο πολιτικά χαρακτηριστικά στην αναμέτρηση, ούτως ώστε σε περίπτωση μεγάλων απωλειών να έχει τη δυνατότητα να τις «μεταφράσει» κατά το δοκούν. Σημαντικός παράγοντας θα είναι και η αποχή, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δημοσκόπων, θα είναι αυξημένη και δι' αυτής κυρίως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

* Η ανακοίνωση προχθές της υποψηφιότητας του «αυτοδιοικητικού» Β. Κικίλια για την περιφέρεια Αττικής «έλυσε», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα χέρια του ΠΑΣΟΚ να δώσει το χρίσμα σε υποψήφιο με αυτοδιοικητικό χρώμα. Πιθανότερος πλέον για το χρίσμα ο νομάρχης του Πειραιά, Γ. Μίχας, μετά και τη δήλωση προχθές της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, ότι «δεν ενδιαφέρεται». Το όνομα του Γ. Μίχα ακούγεται και για τον δήμο Πειραιώς, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν χαμηλά ποσοστά, σύμφωνα με πληροφορίες, στον νυν δήμαρχο, Π. Φασούλα, που όμως έχει δηλώσει ότι θα κατέβει, ούτως ή άλλως. Αν όμως τελικά ο κ. Μίχας «κλείσει» για την περιφέρεια, η άλλη πιθανότητα για το ΠΑΣΟΚ είναι ο βουλευτής Μ. Μπεντενιώτης για το μεγάλο λιμάνι.

Πρόβλημα στον Πειραιά έχει και η Ν.Δ., λόγω της υποψηφιότητας του πρώην βουλευτή Π. Μαντούβαλου, τον οποίο στηρίζουν και αρκετά μέλη της Κ.Ο. του κόμματος, ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχει πάρει αποστάσεις. Το όνομα του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπ. Καπράλου, που γράφτηκε την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται να αποκλείεται. Οι δε καλά γνωρίζοντες δεν αποκλείουν τελικώς να χριστεί υποψήφιος ο Β. Μιχαλολιάκος, υπεύθυνος για τα αυτοδιοικητικά του κόμματος.

* Δεύτερο αγκάθι για το ΠΑΣΟΚ, η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Η υποψηφιότητα του Π. Ψωμιάδη θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρή και το κυβερνών κόμμα πιθανώς θα χρίσει εκεί κάποιο πολιτικό στέλεχος. Ο υφυπουργός Γ. Μαγκριώτης το αρνείται σταθερά, αλλά τίποτε δεν αποκλείεται αν του το ζητήσει ο Γ. Παπανδρέου. Το ίδιο ισχύει και για τον Χ. Καστανίδη, που όμως επίσης δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος.

* Στην Πελοπόννησο, η υποψηφιότητα του Π. Τατούλη έχει προβληματίσει και τα δύο μεγάλα κόμματα. Και η μεν Ν.Δ. έχει ήδη επιλέξει, όχι χωρίς κραδασμούς, τον νομάρχη Μεσσηνίας, Δ. Δράκο. Το ΠΑΣΟΚ φέρεται διατεθειμένο να στηρίξει τον κ. Τατούλη, εφόσον ξεπεραστεί το εμπόδιο του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, που αντιτίθεται σθεναρά. Κι αυτό παρά το ότι λαμβάνει μηνύματα και ο ίδιος από στελέχη του κόμματος στην περιοχή ότι, σε περίπτωση στήριξης άλλου υποψηφίου, το Κίνημα κινδυνεύει να βρεθεί τρίτο.

* Στη Δ. Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ προβληματίζεται μεταξύ του Δημήτρη Κατσικόπουλου και του Θύμιου Σώκου. Η τρίτη λύση ακούει στο όνομα του υφυπουργού Απ. Κατσιφάρα.

Η Φώφη για την Αθήνα

* Και βεβαίως εκκρεμεί και η υποψηφιότητα για τον δήμο Αθηναίων, όπου τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει για το ΠΑΣΟΚ η υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά. Στην περίπτωση όμως που το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να συνεργαστεί με τη «Δημοκρατική Αριστερά» ακούγεται και το όνομα του Συνηγόρου του Πολίτη, Γ. Καμίνη.

* Οσο για τη συμπρωτεύουσα, τα πράγματα είναι ρευστά. Δεν αποκλείεται να στηριχθεί τελικώς ο Γ. Μπουτάρης ή και σε αυτή την περίπτωση να πάνε σε «ανεξάρτητη λύση», σε συνεργασία και εδώ με την αριστερά.

Στη συμπρωτεύουσα, παρ' ότι τυπικά το θέμα έχει κλείσει με την υποψηφιότητα Γκιουλέκα, η Ν.Δ. αντιμετωπίζει πρόβλημα, λόγω της κόντρας του υποψηφίου με τον νυν Β. Παπαγεωργόπουλο.

* Στην Πάτρα, με δεδομένη εκ προοιμίου την απώλεια, η Ν.Δ. αναζητεί ακόμη υποψήφιο. Πιθανότερη επιλογή ο κ. Χρονόπουλος, που προέρχεται από την αυτοδιοίκηση.

**Υπάρχει τέλος και ο Κώστας Μπακογιάννης. Ο γιος της πρώην υπουργού εξέφρασε την επιθυμία -την απόφασή του θα ανακοινώσει πιθανότατα εντός της εβδομάδας- να είναι υποψήφιος για τον δήμο Καρπενησίου. Το αν η Ν.Δ. θα τον στηρίξει εξαρτάται αποκλειστικά από τον Αντ. Σαμαρά, που δέχεται αντιτιθέμενες εισηγήσεις.

Οσο για τις τρεις περιφέρειες που εκκρεμούν να ανακοινωθούν από την Ν.Δ.: Για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πιθανότερος είναι ο νυν νομάρχης κ. Παυλίδης, για το Νότιο Αιγαίο ο Μπ. Κόκκινος, ενώ στη Δυτική Ελλάδα το όνομα του υποψηφίου θα ανακοινωθεί μετά τις 3 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να είναι αντίστοιχου βεληνεκούς με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ.

«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα»

Στους ΤΑΣΟ ΠΑΠΠΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΔΔΑ Δεν θέλει ν' αλλάξει υπουργείο, γιατί «τώρα ανοίγει ένας νέος κύκλος», δεν θέλει να είναι υποψήφια στην περιφέρεια Αττικής, γιατί «υπάρχουν άλλα στελέχη που μπορούν να αποδώσουν άριστα στον χώρο της αυτοδιοίκησης», πιστεύει ότι η πολιτική της «θίγει οργανωμένα συμφέροντα» και γι' αυτό είναι «θύμα διαρροών, δυσφημιστικών σχολίων και συντροφικών μαχαιρωμάτων».

Λούκα Κατσέλη
* Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, παραδέχεται ότι έχει διαφορετικές απόψεις με τον Γ. Παπακωνσταντίνου σε ορισμένα θέματα, αλλά «οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές και επιτυγχάνεται σύνθεση στο υπουργικό συμβούλιο». Τέλος, αναφέρει πως η Ελλάδα θα εισηγηθεί στην Ε.Ε. τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης τιτλοποιημένων δανείων των τραπεζών».

* Σύμφωνα με όσα έχουν γραφεί ή φεύγετε από την κυβέρνηση, ή αλλάζετε υπουργείο.

- Από το 2007 που μπήκα στην πολιτική, κάθε δύο μήνες κυκλοφορούν «φήμες» ότι είτε μετακινούμαι, είτε ανασχηματίζομαι, είτε... καταργούμαι. Εχω αρχίσει να συνηθίζω αυτό το κακόγουστο παιχνίδι.

* Βρίσκεστε μονίμως στο στόχαστρο. Υπάρχει κάποιο κέντρο που λειτουργεί εναντίον σας;

- Ενας πολιτικός που παράγει έργο και θίγει τα κακώς κείμενα έχει απέναντί του οργανωμένα συμφέροντα ή κάποιους οι οποίοι προσπαθούν με μικροπολιτικά τερτίπια, δυσφημιστικά σχόλια, διαρροές και επινοημένα σενάρια να απαξιώσουν το έργο του.

* Υπάρχουν, πιστεύετε, και άλλες αιτίες δυσαρέσκειας;

- Αυτό το υπουργείο μοιράζει λεφτά, εποπτεύει την αγορά, επιβάλλει πρόστιμα και καθορίζει τιμές σε ευαίσθητους τομείς, όπως στα φάρμακα. Οταν αυτό γίνεται με διαφάνεια και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, δυσαρεστεί ανθρώπους που έχουν συνηθίσει σε άλλες πρακτικές. Δεν πρόκειται να δώσουμε λεφτά σε αεριτζήδες.

* Υπάρχουν και συντροφικά μαχαιρώματα;

- Ισως... Στην πολιτική υπάρχουν και αυτά. Προσωπικά έχω εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους συναδέλφους μου.

* Αν σας πει ο κ. Παπανδρέου να είστε υποψήφια στην περιφέρεια Αττικής, τι θα πείτε;

- Πιστεύω ότι υπάρχουν άλλα στελέχη που μπορούν να αποδώσουν άριστα στον χώρο της αυτοδιοίκησης.

* Θέλετε να μετακινηθείτε; Μήπως έχει κλείσει ένας κύκλος για σας;

- Μόλις τώρα ανοίγει ένας κύκλος σ' αυτό το υπουργείο. Εχει παραχθεί πολύ έργο, κυρίως θεσμικό και νομοθετικό, και τώρα είναι η στιγμή της υλοποίησης. Και, επειδή με ενδιαφέρει να κριθώ από τα αποτελέσματα, θέλω να ολοκληρώσω αυτό το έργο.

* Κυκλοφορεί ότι με τον Γ. Παπακωνσταντίνου έχετε πρόβλημα συνεννόησης.

- Με τον Γ. Παπακωνσταντίνου συνεργαζόμαστε από το 2007 άψογα. Σε ορισμένα θέματα έχουμε διαφορετικές απόψεις, τις συζητάμε, υπάρχει διάλογος και τελικώς γίνεται η σύνθεση στο υπουργικό συμβούλιο.

* Είστε κυβέρνηση εννιά μήνες. Σε ποια σημεία θα εντοπίζατε αδυναμίες;

- Σε δύο τομείς: Απαιτείται βελτίωση στο πεδίο των διοικητικών μηχανισμών, και εδώ η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι το κλειδί. Ο δεύτερος τομέας έχει να κάνει με την ευρύτερη επικοινωνία. Δεν δίνουμε όση σημασία χρειάζεται στην ενημέρωση του κόσμου και στην ανάδειξη των πολιτικών μας επιλογών.

* 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα απειλούνται;

- Οχι.

* Το 2011 θα βγούμε ξανά στις αγορές;

- Πιστεύω πως ναι.

* Το 2012 θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης;

- Πιστεύω ναι.

* Από πότε οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να κερδίζουν μέρος των απωλειών που έχουν υποστεί;

- Με το τέλος του μνημονίου.

* Αναδιαπραγμάτευση χρέους θα γίνει;

- Με την εφαρμογή του προγράμματος δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα.

* Πώς αισθάνεστε όταν ακούτε από ένα κομμάτι της αριστεράς ότι είστε κυβέρνηση δωσιλόγων;

- Επαναστατώ. Σπάνια βλέπει κανείς μια κυβέρνηση που διαθέτει τόσα ικανά στελέχη να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους γιατί αγαπούν τον τόπο τους.

* Δικαιωθήκατε όταν είπατε ότι οδεύουμε προς το ΔΝΤ. Τώρα τι πρόταση κάνετε;

- Τότε, τον Δεκέμβριο του 2009, έβλεπα ότι μπαίναμε σε ένα τσουνάμι της διεθνούς κερδοσκοπίας από το οποίο πολύ δύσκολα θα βγαίναμε μόνοι μας. Ο μηχανισμός στήριξης ήταν ένα κατόρθωμα. Η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός υπήρξαν πρωτεργάτες στη δημιουργία ευρωπαϊκών θεσμών. Τώρα οι θεσμοί πρέπει να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο και να προχωρήσει πιο τολμηρά η οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση.

* Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να γίνει διεύρυνση;

- Πιστεύω ότι οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα κριθούν από τη ρευστότητα στην αγορά. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης των τιτλοποιημένων δανείων των τραπεζών. Πρόκειται για δική μας πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου. Ηδη συζητάμε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και ξένες τράπεζες.

* Υπάρχει κόντρα με τις τράπεζες;

- Η αλήθεια είναι σύνθετη. Από τη μία μεριά οι τράπεζες έχουν ουσιαστικό πρόβλημα ρευστότητας. Από την άλλη όμως οφείλουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που έχουν και να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά με λογικούς όρους. Διότι διαφορετικά δεν θα έχουμε ανάπτυξη.

* Πολλές επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο.

- Εχουμε ανακοινώσει ένα τριετές Συμβόλαιο Στήριξης των Μικρομεσαίων ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Μια μεγάλη ανάσα αυτή την περίοδο. Η αποτελεσματικότητα όμως του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να συνεισφέρει στις επιχειρήσεις με μικροπιστώσεις ή δάνεια.

* Πώς βλέπετε τις αλλαγές που έρχονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα;

- Το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή δυναμική. Χρειαζόμαστε επομένως έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα, παροχή επαρκούς ρευστότητας στην αγορά και οι όποιες συγχωνεύσεις να μην αντιστρατεύονται τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο.

* Θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2010;

- Ολα τα μέτρα έχουν ήδη ενταχθεί στο μνημόνιο. Η υλοποίηση του προγράμματος πηγαίνει καλά. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αξιολογούμε τις αποκλίσεις, που πιστεύω ότι δεν θα είναι σημαντικές.

* Πώς θα αντιμετωπίσετε τον φονικό συνδυασμό υψηλής ανεργίας, πληθωρισμού, ύφεσης και υψηλού χρέους;

- Η οικονομία είναι σαν το ανθρώπινο σώμα. Οταν δίνεις ένα φάρμακο, γνωρίζεις και τις επιπτώσεις του σε άλλα όργανα. Η δραστική περικοπή 20 δισ. ευρώ το 2010, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις αυξήθηκαν μόνο κατά 200 εκατ. ευρώ, βάθυνε την ύφεση που είχε ήδη αρχίσει το 2009. Το ίδιο ισχύει με την αύξηση των ειδικών φόρων που μερικώς αντανακλάται στις τιμές. Το στοίχημα είναι να υλοποιηθούν αποτελεσματικά οι διαρθρωτικές μεταβολές και να κινητοποιηθούν οι επενδύσεις ώστε από το μέσο του 2011 να δούμε μια πραγματική αλλαγή.

* Σας κατηγορούν ότι καθυστερείτε αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

- Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Εχουμε προχωρήσει πάνω από 15 παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων, την αποκέντρωση, αναθεώρηση και επίσπευση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, την άρση του καμποτάζ, την προώθηση ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων στην περιφέρεια, την ανατιμολόγηση 5.000 φαρμάκων, τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, την υπερχρέωση νοικοκυριών, την αναστολή πλειστηριασμών, και έπονται άλλες τομές, όπως το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

* Γιατί όμως καθυστέρησε ο αναπτυξιακός νόμος;

- Αυτή είναι μια άλλη «καραμέλα» που κάποιοι άσπονδοι φίλοι πιπιλίζουν. Ευθύς εξαρχής η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2011, καθώς όλη τη διάρκεια του 2010 χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια που έχουν ενταχθεί στον προηγούμενο νόμο. Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες πολύ πριν από τον Ιανουάριο του 2011.

* Ποιος θα επενδύσει στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης και με 40% φορολογικό συντελεστή;

- Μέσα στο 2010 χρηματοδοτούμε επενδύσεις με 1,2 δισ. ευρώ. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Εχουν παγώσει επενδυτικά σχέδια αξίας άνω των 25 δισ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Από την αρχή του χρόνου έχουμε ήδη ξεμπλοκάρει δύο μεγάλες επενδύσεις ύψους 2 δισ. και έπονται άλλες δώδεκα.

* Θα υπάρξει κοινωνικό πακέτο στη ΔΕΘ;

- Βεβαίως.

* Πώς θα γίνει αυτό εφικτό με μόνο 100 εκατ. ευρώ;

- Κοινωνικό πακέτο δεν σημαίνει, αναγκαστικά, επιδόματα. Σημαίνει χαμηλή τιμή φαρμάκων, βρεφονηπιακοί σταθμοί, πρόνοια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, υπηρεσίες υγείας, ηλεκτρονική εξυπηρέτηση από το Δημόσιο, ολοήμερα σχολεία και στοχευμένα προγράμματα εργασίας και κατάρτισης για τα οποία υπάρχει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ψάχνουν αφορμή να εγκαταλείψουν τη Ρηγίλλης

Το βασανιστήριο της σταγόνας επέλεξε να εφαρμόσει η Ντόρα Μπακογιάννη ως τακτική μεθόδευσης συνεχών διασπαστικών φαινομένων στη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά. Η εξέλιξη του ζητήματος με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη εντάσσεται στο πλαίσιο ενός «τυφλοσούρτη», ο οποίος ακολουθείται με ευλαβική συνέπεια. Τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές, ο κ. Αυγενάκης από το Ηράκλειο, η κα Έλσα Παπαδημητρίου, ο κ. Αθ. Γιανόπουλος και ο κ. Γιώργος Κοντογιάννης από την Ηλεία, έχουν «πιάσει στασίδι» και αναμένουν τη σειρά τους, για να προκαλέσουν την αποπομπή τους από τη Ρηγίλλης. Αυτά τουλάχιστον ομολογούν μεγαλοστελέχη του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά και, βεβαίως, αποφεύγουν να μιλούν για τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο 5ος Καππαδόκης της Λέσχης.

Ο κ. Κοντογιάννης ήδη δηλώνει χολωμένος με την επιλογή του Ν. Νικολόπουλου ως υποψηφίου περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο οποίος μάλιστα σκέπτεται να κατέβει ως «ανεξάρτητος» στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, με τη στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη και ποιος ξέρει… μπορεί και του Γ. Καρατζαφέρη.


Ο Μάκης ΒορίδηςΉδη παρατηρούνται «ανίερα παντρολογήματα» μεταξύ των Μητσοτακικών και του ΛΑΟΣ, όπως στην Αττική, όπου η κα Μπακογιάννη βλέπει θετικά την προοπτική καθόδου στην Περιφέρεια Αττικής του κ. Μάκη Βορίδη, ενώ ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης δεν κρύβει τον «ενθουσιασμό» του με την προοπτική καθόδου στην Κρήτη του Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Αν ευοδωθούν αυτά τα σενάρια, τότε θα επαληθευτούν οι Κασσάνδρες, οι οποίες εδώ και χρόνια επέμεναν στη διαχρονική και σταθερή επαφή του αρχηγού του ΛΑΟΣ με την οικογένεια Μητσοτάκη, πορεία που άρχισε με την υπόθεση του Unfair και του προκλητικού φλερτ του Κ. Μητσοτάκη με τον έκπτωτο Delagrecia.

Όσο και αν προσπάθησε ο κ. Κ. Γκιουλέκας, δεν φαίνεται να διασφαλίζει στον Δήμο Θεσσαλονίκης τη στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα. Ο εκλεκτός της οικογενείας Μητσοτάκη φαίνεται να είναι ο Σ. Τσακόπουλος.


Ο Κώστας ΜπακογιάννηςΚαι ενώ ο υιός της Ντόρας Μπακογιάννη, Κώστας, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του στο Καρπενήσι, ελπίζοντας σε διακομματική στήριξη (Η κα Μπακογιάννη διασφάλιζε στο παρελθόν ψηφοφόρους στους εκλεκτούς του ΠΑΣΟΚ, για να μην ξεχνιόμαστε), στη Ρηγίλλης επικρατεί αναβρασμός, όχι λόγω αιφνιδιασμού, αλλά λόγω μετρίων εναλλακτικών προοπτικών. Η αποπομπή των «Ντορικών», προφανώς, και ενισχύει το ηγετικό προφίλ του Αντώνη Σαμαρά, αλλά δεν προδικάζει κατ’ ανάγκη και θετικές για τη νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ εξελίξεις, ιδιαίτερα μάλιστα αν οι υποψήφιοι της Ρηγίλλης «τσαλακωθούν» στις επερχόμενες εκλογές. Ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διερωτώνται μάλιστα τι θα μπορούσε να συμβεί αν η Νέα Δημοκρατία κατέληγε να είναι στην τρίτη θέση σε ορισμένες περιφέρειες, όπως στην Κρήτη ή στη Στερεά.

Ένα τελευταίο ερώτημα που απασχολεί τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά είναι η ολοένα και πιο αυτόνομη, ορισμένες φορές μάλιστα και προκλητικά αυτόνομη, παρουσία του Νικήτα Κακλαμάνη. Οι δημοσκοπήσεις κρύβουν εκπλήξεις για την αναμέτρηση στον Δήμο Αθηναίων, αν μάλιστα ο Γιώργος Παπανδρέου και Φώτης Κουβέλης καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΝΕΟ ΜΑΞΙΜΟΥ...

Ρεπορτάζ : Κ. Π. Παπαδιόχος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Σημαντικές αλλαγές στη «χωροταξία», αλλά και στα πρόσωπα του Μεγάρου Μαξίμου προσανατολίζεται να επιφέρει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο του κυοφορούμενου ανασχηματισμού, η πραγματοποίηση του οποίου τοποθετείται το διάστημα μεταξύ 4 και 8 Σεπτεμβρίου. Παρότι ο...
«πολιτικός χρόνος» μέχρι τότε είναι μακρύς και τα υφιστάμενα δεδομένα είναι πολύ πιθανόν να ανατραπούν, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρει τις καθημερινές του πολιτικές δραστηριότητες -πλην των επίσημων επαφών του- σε χώρο εκτός του Μεγάρου Μαξίμου. Εκεί γραφεία θα διαθέτει και η «ομάδα» που έδωσε με επιτυχία τις αντιπολιτευτικές μάχες της περιόδου 2008 - 2009, που οδήγησαν τελικώς το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Δηλαδή, οι Γ. Ραγκούσης, Δ. Ρέππας, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος, Τίνα Μπιρμπίλη -οι τέσσερις τελευταίοι διατηρώντας τα σημερινά τους χαρτοφυλάκια-, Ν. Αθανασάκης και Ρεγγίνα Βάρτζελη. Τα ανωτέρω στελέχη θα έχουν σε συνεργασία με τους κατά θέμα αρμόδιους υπουργούς την ευθύνη χάραξης του πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης, ενώ διακριτό ρόλο συνδέσμου μεταξύ του πρωθυπουργού και των μελών του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να έχει ο κ. Γ. Ραγκούσης, πιθανώς ως υπουργός Προεδρίας. Ανοικτό παραμένει εάν στο σχήμα που εξετάζει ο κ. Παπανδρέου θα μετέχει ο κ. Χ. Παμπούκης ή θα του ανατεθεί άλλο χαρτοφυλάκιο. Πάντως, θέμα μετακίνησης του νυν υπουργού Επικρατείας στο υπουργείο Εξωτερικών δεν φαίνεται να υφίσταται, καθώς ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να παραμείνει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με αναπληρωτή τον κ. Δ. Δρούτσα. Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένη η μετακίνηση του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Ανάπτυξης. Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης επιθυμεί να αλλάξει χώρο ευθύνης, ενώ η έξοδος από την ύφεση και ο έλεγχος των τιμών είναι δύο από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες. Στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Χρυσοχοΐδης όντως μετακινηθεί στο Ανάπτυξης στο «τραπέζι» για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε πέσει το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτη, αλλά εσχάτως ως πιθανοί υποψήφιοι για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο φέρονται και οι κ. Κ. Σκανδαλίδης και Γ. Φλωρίδης, στην περίπτωση κατά την οποία ο τελευταίος εμμείνει στην άρνηση να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Μακεδονίας. Επίσης, κάποια σενάρια φέρουν τον κ. Ανδρ. Λοβέρδο να μετακινείται στο υπουργείο Υγείας, με τον κ. Γ. Κουτρουμάνη να αναβαθμίζεται σε υπουργό Εργασίας. Από τα νυν μέλη του υπουργικού συμβουλίου «αμετακίνητοι» στις θέσεις τους θεωρούνται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεοδ. Πάγκαλος, ο υπουργός Αμυνας κ. Ευαγγ. Βενιζέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης, η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, παρότι αρχικώς υπήρχαν σκέψεις να μετατεθεί εκείνη στο Ανάπτυξης, με τον κ. Χρυσοχοΐδη να παραμένει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και -μετά τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης με τον πρωθυπουργό- η κ. Τίνα Μπιρμπίλη στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Επίσης, αλλαγές δεν πρέπει να αναμένονται στην «ομάδα» του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη θα παραμείνει διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ παρά τα σενάρια περί μετακίνησής του στην κυβέρνηση το πιθανότερο είναι ο κ. Χρ. Παπουτσής να παραμείνει γραμματέας της «πράσινης» Κ.Ο. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, καθώς δεν είναι εύκολο να βρεθεί επαρκής αντικαταστάτης του. Το ίδιο ισχύει και για τον έτερο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Π. Ευθυμίου, που μετά την εκλογή του στην προεδρία της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ δεν μπορεί την επόμενη διετία να κατέχει υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, τέλος, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αποχώρηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κατερίνας Μπατζελή, προκειμένου να είναι υποψήφια στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και ενδεχομένως της κ. Φώφης Γεννηματά, στην οποία αναμένεται να προταθεί να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής ως αντίπαλος του κ. Β. Κικίλια. Παράλληλα, επισφαλείς θεωρούνται οι θέσεις, στο νέο κυβερνητικό σχήμα, της υπουργού Οικονομίας κ. Λούκας Κατσέλη, της υπουργού Υγείας κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή, που παραμένει άγνωστο εάν θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις ή θα τους ανατεθούν από τον κ. Γ. Παπανδρέου καθήκοντα εκτός υπουργικού συμβουλίου. Ολα τα ανωτέρω, βέβαιως, τελούν υπό την αίρεση των τελικών επιλογών του πρωθυπουργού, που επί του παρόντος δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Γιατί, όπως χαρακτηριστκά αναφέρει εξ απορρήτων συνεργάτης του, ο κ. Παπανδρέου τις τελικές του αποφάσεις, ειδικά όταν αφορούν πρόσωπα, τις λαμβάνει «λίγα λεπτά πριν τις ανακοινώσει». Στην ατζέντα του πρωθυπουργού και πολλά νέα ονόματα Εμπειρα στελέχη ή βουλευτές που έχουν διακριθεί στη Βουλή αναμένεται να αξιοποιήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά τον επερχόμενο ανασχηματισμό. Οπως αναγνωρίζουν στενοί του συνεργάτες, το 2011 θα είναι εξαιρετικά δύσκολος χρόνος για την κυβέρνηση, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει το άλλοθι των ευθυνών της διακυβέρνησης Καραμανλή για τα προβλήματα της χώρας, και ως εκ τούτου τα περιθώρια πειραματισμών είναι «ανύπαρκτα». Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των ονομάτων που βρίσκονται στην ατζέντα του πρωθυπουργού προς αξιοποίηση είναι αυτά των πρώην υπουργών κ. Κ. Σκανδαλίδη, Γ. Φλωρίδη και Χρ. Πρωτόπαπα Οι δύο πρώτοι είναι πιθανόν να αναλάβουν χαρτοφυλάκια, ενώ στον τελευταίο, εάν περιληφθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα, θα δοθούν αρμοδιότητες υφυπουργού. Επίσης, δεν αποκλείεται η αξιοποίηση του κ. Τηλ. Χυτήρη και η επιστροφή στην κυβέρνηση του κ. Ντ. Ρόβλια που είχε υποβάλει παραίτηση τους πρώτους μήνες της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, πιθανό είναι θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα να βρεθεί για την κ. Ελενα Παναρίτη την οποία συνεχίζει να συμβουλεύεται ο κ. Γ. Παπανδρέου για τα θέματα της οικονομίας.

Ο Ιός του Δυτικού Νείλου σκότωσε και το ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ...!!!



Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ πέθανε το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα,κοντά στη σημερινή Βαγδάτη.Οι πιο πιθανές εκδοχές για τα αίτια του θανάτου είναι η δηλητηρίαση,ο τυφοειδής πυρετός και η γρίπη.
Δύο Αμερικανοί επιστήμονες υποστήριζουν πως πέθανε από τον Ιό του Δυτικού Νέιλου.
Ο John Marr του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στο Ρίτσμοντ και ο Charles Calisher του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Κόλινς,βασίστηκαν σε ένα απόσπασμα του Πλούταρχου που αναφέρει ότι,όταν ο Αλέξανδρος έφτασε έξω από τα τείχη της Βαβυλώνας,είδε ένα σμήνος από κοράκια να τσιμπούν το ένα το άλλο και να πέφτουν ΝΕΚΡΑ στο έδαφος.
Τα κοράκια είναι ιδιαίτερα ευπαθή στον συγκεκριμένο Ιό,ο οποίος είναι συνήθης στην Αφρική,στη Δυτική Ασία και στη Μέση Ανατολή.
Η υποψία των επιστημόνων ότι τα πουλιά είχαν προσβληθεί από τον Ιό επιβεβαιώθηκε με ένα σύγχρονο λογισμικό για τη διάγνωση λοιμωδών νοσημάτων.
Οι ερευνητές έλεγξαν τη θεωρία τους,καταχωρώντας τα συμπτώματα του ΕΛΛΗΝΑ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ και την εμφάνιση των κορακιών σε ένα διαγνωστικό πρόγραμμα που ονομάζεται GIDEON(ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ).
Με βάσει τις υπάρχουσες αναφορές,ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είχε παρουσιάσει συμπτώματα του αναπνευστικού,διαταραχές της λειτουργίας του ύπατος και εξάνθημα.
Η απάντηση που έδωσε το πρόγραμμα ήταν:
`Ο Ιός του Δυτικού Νείλου 100%`!!!


http://www.xanthi-blogs.blogspot.com/

Οι 15 πιο υπερχρεωμένοι Δήμοι της Ελλάδας

Τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ είναι τα χρέη 50 περίπου Δήμων της Ελλάδας.

Τα χρέη τους αφορούν δάνεια από τράπεζες, από το Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, κατασκευαστικές εταιρίες κτλ.

Ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ αποκάλυψε τη λίστα με τους 15 πιο υπερχρεωμένους Δήμους της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι τα παρακάτω ποσά αφορούν στις οφειλές των δήμων προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και όχι όσα οφείλουν σε τρίτους.

Πρόκειται για τους δήμους:

Πειραιά με χρέος 131.128.767 ευρώ
Αθηναίων με χρέος 129.492.613 ευρώ
Αχαρνών με χρέος 55.227.003 ευρώ
Αμαρουσίου με χρέος 52.216.609 ευρώ
Θεσσαλονίκης με χρέος 42.677.741 ευρώ ( + 33.500.000 ευρώ οφειλόμενες εισφορές προς ασφαλιστικά ταμεία)
Απροπύργου με χρέος 41.738.337 ευρώ
Ρόδου με χρέος 41.263.506 ευρώ
Νίκαιας με χρέος 40.036.501 ευρώ
Περιστερίου με χρέος 37.984.492 ευρώ
Ιωαννίνων με χρέος 32.433.246 ευρώ
Ζωγράφου με χρέος 26.486.485 ευρώ ( + 30.000.000 ευρώ οφειλές προς τρίτους)
Άνω Λιοσίων με χρέος 24.847.223 ευρώ (+ 35.000.000 ευρώ οφειλές προς τρίτους)
Καρδίτσας με χρέος 18.533.122 ευρώ
Φυλής με χρέος 17.956.832 ευρώ
Τρικάλων με χρέος 17.693.165 ευρώ