Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Αυτοκίνητο ...εξ ουρανού


Τρόικα: μέχρι την Πέμπτη οι ανακρίσεις υπουργών

Από την ανάκριση της τρόικας, που έπιασε δουλειά πρωί πρωί, περνούν έξι υπουργοί της κυβέρνησης και αναζητούνται λύσεις μπροστά στο ενδεχόμενο να κινδυνεύσει το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
Το πολυπληθές κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αφίχθη χθες στην πρωτεύουσα, ξεκινάει την ανάκριση από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Το πρόγραμμα επαφών περιλαμβάνει άλλους 5 υπουργούς: Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, Υποδομών Δημήτρη Ρέππα και Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με τους οποίους θα συναντηθούν το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη.

Σήμερα ή αύριο θα έχουν ραντεβού και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο, ενώ κατά την πολυήμερη παραμονή τους στην πρωτεύουσα θα περάσουν από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τον ΣΕΒ, τον ΟΔΔΗΧ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Εστιάζουν σε νοσοκομεία, Ταμεία

Σκοπός των επαφών της τρόικας είναι να διαπιστωθεί η σωστή εφαρμογή του προγράμματος και να αποκλειστούν τυχόν αρνητικές εκπλήξεις ειδικά από νοσοκομεία, Ταμεία, φορείς, ΟΤΑ, φόρους και διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν είναι τυχαίο ότι άρχισαν ήδη να πιέζουν για επίσπευση ορισμένων πακέτων (όπως ενέργεια), ενδεχόμενο που φέρνει πιο κοντά τα όποια οφέλη βλέπουν οι ίδιοι, προκειμένου να ισορροπήσουν τις απώλειες από άλλα μέτρα (όπως φόροι, πληθωρισμός κ.λπ.).

Το τωρινό ραντεβού θα κρίνει και τη δεύτερη δόση των 9 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εκταμιευτεί το αργότερο τον Σεπτέμβριο, αλλά και οποιαδήποτε άλλα μέτρα απαιτηθούν από τους ελεγκτές. Οι 10 τομείς που θα ξεσκονίσουν αφορούν:

1 Εσοδα. Η υστέρηση των εσόδων έχει χαλάσει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής, καθώς το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με αύξηση 7,2% έναντι στόχου 13,7%. Και ούτε το 1 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα δεν φαίνεται να βελτιώνει την κατάσταση. Το ανησυχητικό είναι ο ΦΠΑ που δεν πιάνει ούτε το 2%. Το πλεονέκτημα είναι ότι η δεύτερη αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 23% από 21% μετράει από την 1η Ιουλίου, οπότε το όφελος θα περάσει από το μήνα αυτό. Εν τούτοις, αν δεν κινηθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός (φόροι ακινήτων, έκτακτη εισφορά κ.λπ.) και δεν αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα του Μαΐου δεν αποκλείεται να ζητηθούν ενισχυτικά μέτρα.

Big 5 στα νοσοκομεία

2 Νοσοκομεία. Τα 840 εκατ. ευρώ υποχρεώσεών τους στο πρώτο εξάμηνο, που εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν μέχρι τα τέλη του έτους, έχουν αναλάβει να συμμαζέψουν οι «Big 5» που μπήκαν στα λογιστήρια των νοσοκομείων. Το μεγάλο μαχαίρι αναμένεται να πέσει σε δαπάνες για φάρμακα και ιατρικά υλικά, καθώς έχει διαπιστωθεί το πάρτι που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια.

3 Ταμεία. Η υπέρβαση στον ΟΑΕΕ (απασχολούμενων) θεωρείται δεδομένη και εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 500 εκατ. ευρώ, καθώς στο πρώτο εξάμηνο αντλήθηκε το 70% ή τα 630 εκατ. ευρώ από τα 900 εκατ. της χρονιάς. Κι αν αυτό μπορεί να καλυφθεί από το αποθεματικό τού 10% του προϋπολογισμού, το ζήτημα για τους ελεγκτές είναι να μην επεκταθεί και στα άλλα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ κλπ.). Αν και από το ΙΚΑ έχουν αρχίσει να μιλούν για περιορισμό των υπερβάσεων από το πρόγραμμα περί φαρμακευτικής δαπάνης που άρχισε να τρέχει, με μείωση 8% από τον πρώτο μήνα. Το πρόβλημα του ΟΑΕΔ όμως είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, καθώς εκτιμούν ότι θα έχουν υπέρβαση κάπου 500 εκατ. ευρώ.

4 Συγκοινωνίες. Οι συγκοινωνιακοί φορείς έχουν εισπράξει ήδη τα 181 (αντιστοιχεί στο 73,4%) από τα 247 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ θα αφήσει «φέσι» άνω των 10 δισ. ευρώ στο Δημόσιο. Ο ΟΑΣΑ εμφανίζει αδυναμία δανεισμού. Αν η έλλειψη ρευστότητας επεκταθεί στους φορείς, τότε η κυβέρνηση θα δει τα δύσκολα. Πάντως, ελλείμματα και χρέη των ΔΕΚΟ θα επιβαρύνουν με 0,8% το έλλειμμα και 5% το χρέος. Στο χρέος των φορέων, οι επιτελείς του υπουργείου προσθέτουν και το πρόβλημα των ΟΤΑ, καθώς δεν έχουν πλήρη εικόνα για τις ανάγκες τους.

5 Επαγγέλματα. Ο κίνδυνος να πέσουμε έξω στο χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων, που αφορούν την απελευθέρωση των υπηρεσιών και των επαγγελμάτων, είναι ορατός όσο ποτέ άλλοτε καθώς το Μνημόνιο προβλέπει ολοκλήρωση μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου στο σκέλος των υπηρεσιών (αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι, έμποροι κ.ά.), ενώ τα 16 ειδικά ΚΕΠ ίδρυσης εταιρειών είναι ακόμη στα χαρτιά.

Δικές τους ευθύνες

6 Πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός τρέχει με 5,2% τον Ιούνιο. Το 77% αφορά επιβάρυνση από τους φόρους, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Οικονομίας. Κι αν δεν ήταν οι φόροι ο πληθωρισμός θα είχε πέσει στο 1,2% έναντι 1,9% του Μνημονίου. Εδώ η τρόικα έχει τη δική της ευθύνη...

7 Ενέργεια. Η επίσπευση και η σκλήρυνση των μέτρων ως προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ζητείται από το ευρωπαϊκό κλιμάκιο που αναχώρησε προχθές από την Αθήνα στρώνοντας ουσιαστικά το θέμα για την τρόικα. (ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΕΛ. 50)

8 ΕΣΠΑ. Τα κοινοτικά προγράμματα αποτελούν τη μεγάλη πικρή ιστορία του δανεισμού, καθώς κόβονται σε μόνιμη βάση. Εν τούτοις η τρόικα ζητάει επιτάχυνση στην απορρόφηση των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Μικρό πρόβλημα της ΑΤΕ

9 Τράπεζες. Τα stress test μπορεί να έβγαλαν αλώβητες τις 5 ελληνικές τράπεζες και να δημιουργούν μικρό πρόβλημα στην Αγροτική, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, αλλά πλέον η τρόικα θα θέσει το ζήτημα από την πλευρά της, καθώς είναι αυτή που δανείζει 10 δισ. ευρώ στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

10 Προϋπολογισμός. Οι διαδικασίες κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2011 θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται μετά την άφιξη της τρόικας. Ο νέος κύκλος επαφών με τα υπουργεία ξεκινάει μέσα Αυγούστου, καθώς στο επόμενο ραντεβού της τρόικας, τέλη Σεπτεμβρίου, πρέπει να έχει συνταχθεί. *

Στρες τεστ τώρα για την κυβέρνηση


Στο μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκαν με ανακούφιση τα «τεστ αντοχής» των τραπεζών που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή. Το αποτέλεσμά τους έδωσε μια ανάσα, αφού το επόμενο δίμηνο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει το δικό της «τεστ αντοχής» και να λάβει κρίσιμες αποφάσεις σε δύο μέτωπα: α) για την αναδιάρθρωση στον τραπεζικό χώρο και β) για την αποκρατικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων.
Οι τελικές επιλογές και στους δύο τομείς είναι κρίσιμες, αφού θα διαμορφώσουν το οικονομικό κι επιχειρηματικό τοπίο στη χώρα τα επόμενα χρόνια, τα συγκρουόμενα συμφέροντα είναι πολλά και ισχυρά, και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ οι απόψεις διίστανται.

Για τον τραπεζικό χώρο, οι αποφάσεις για το ποιος θα είναι ο «δημόσιος πυλώνας» και τι έκταση θα έχει, αλλά και γενικότερα για το πώς θα διαμορφωθεί ο «χάρτης» παραπέμπεται σε χρόνο μετά την έκθεση των συμβούλων που θα προσληφθούν τις επόμενες μέρες (Merrill Lynch, Deautsche Bank, Citibank, HSBC είναι ανάμεσα σ' αυτούς που έχουν συζητηθεί). Οπως τονίζει υπουργός, από τους συμβούλους θα ζητηθεί να κάνουν προτάσεις και για το πώς μπορεί να ενισχυθεί ο ρόλος του κράτους στον τραπεζικό χώρο. Αρα εξελίξεις με κυβερνητική πρωτοβουλία δεν πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από το Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε όλα θα είναι υπό συζήτηση.

«Ακόμη και η κάλυψη από το Δημόσιο της αύξησης του κεφαλαίου της Αγροτικής δεν σημαίνει ότι σταματάει την κουβέντα για το χαρακτήρα που θα έχει η τράπεζα», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος. Σ' αυτό το πλαίσιο θα κριθεί και η «πρόταση Σάλλα». Οποιες και αν είναι οι εισηγήσεις, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ισχυρή τάση υπέρ της διατήρησης ενός ισχυρού δημοσιου πυλώνα, ο οποίος θα περιλαμβάνει την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι προτάσεις για τους υπόλοιπους εταίρους ποικίλλουν.

Οι... αποκρατικοποιήσεις

Εκεί όπου θα ανοίξουν πολλά μέτωπα ταυτόχρονα είναι στον τομέα των δημόσιων επιχειρήσεων αφού τους επόμενους μήνες πρόκειται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις που αφορούν τις μεταφορές, την ενέργεια, τις υποδομές και την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Στο τραπέζι βρίσκεται η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ, η συμμετοχή ιδιωτών σε περιφερειακά αεροδρόμια και σε νέους περιφερειακούς οδικούς άξονες, η πώληση ποσοστών σε ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΟΛΘ. Η μεγάλη κουβέντα πάντως που έχει ξεκινήσει αφορά τη ΔΕΗ, για την οποία έχουν κατατεθεί εισηγήσεις υπέρ της ιδιωτικοποίησής της.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει σχετικές κουβέντες με την τρόικα, η οποία το θέλει, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από ξένες εταιρείες. Τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, αφού η πλειοψηφία στην κυβέρνηση είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης τάχθηκε πρόσφατα και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στη διάρκεια επίσκεψής της στην Κοζάνη. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως ακόμη και αυτοί που είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης, όταν δουν πόσους έχουν απέναντί τους, θα κάνουν πίσω.

Οταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε κάνει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο στις 2 Ιουνίου για ευρύ φάσμα αποκρατικοποιήσεων, είχε δεχθεί ομοβροντία πυρών από τους συναδέλφους του. Τώρα οι κινήσεις θα γίνουν πιο προσεκτικά, θα προσληφθούν σύμβουλοι για κάθε περίπτωση και οι υπουργοί θα έχουν ισχυρό λόγο στον τομέα τους. Ομως, οι αντιδράσεις θα είναι πολύ περισσότερες.

Η ίδρυση του Κέντρου Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης από τον Β. Οικονόμου...

...«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ»
Στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ πλήθος αυτοδιοικητικών στελεχών, πανεπιστημιακών, συνδικαλιστών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ καθώς και αντιπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, εξήγγειλε την ίδρυση του...
Κέντρου Πολιτικού Διαλόγου και Δράσης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ».
Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του αδικοχαμένου δημοσιογράφου Σ. Γκιόλια, οι ομιλητές Δ. Βερβεσός (Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών) και Β. Χωραφάς (Εκδότης του περιοδικού «Monthly Review») παρουσίασαν τις απόψεις τους για μια αντιμνημονιακή πολιτική προσέγγιση που θα πρέπει αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα.
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Βασίλης Οικονόμου, μπροστά σε πολυπληθές κοινό στην πρώτη του πολιτική ομιλία, μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έθεσε ως πρώτη ιεράρχηση την κάλυψη του πολιτικού κενού που σήμερα υπάρχει στην Δημοκρατική και Προοδευτική Παράταξη μετά την πολιτική στροφή της ψήφισης του μνημονίου από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνησή του.
Τέλος, έθεσε ως άμεσο στόχο τη συνεννόηση και την ενωτική κίνηση όλων των δυνάμεων της κεντροαριστεράς ενόψει των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών του Νοεμβρίου ως μια πρώτη κίνηση ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης στην Ελλάδα και της απεμπλοκής της χώρας από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου για τις μεσαίες και τις λαϊκές τάξεις

Η τελευταία ανάρτηση του troktikou





Καληνύχτα Ελλάδα
Καληνύχτα Ελλάδα, ο τόπος που γέννησε την Δημοκρατία κατάντησε να σκοτώνει την ελευθερία της έκφρασης.


Καλό ταξίδι Σωκράτη και να μας προσέχεις απο εκεί πάνω.