Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Βενεζουέλα: η εθνοφρουρά κατέλαβε την κατοικία καναλάρχη

Την κατοικία του Νέλσον Μεσεράνε, μετόχου του τηλεοπτικού σταθμού Globovision, ο οποίος ασκεί έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης, κατέλαβε χθες η εθνοφρουρά της χώρας, σύμφωνα με δικαστική πηγή.
Η δικηγόρος του Μεσεράνε, Μάγκαλι Βάσκεζ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε οτι δεν έχουν εξηγηθεί οι λόγοι αυτής της πράξης.



Ο μέτοχος του Globovision, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για απάτη, είναι επίσης πρόεδρος της Μπάνκο Φεντεράλ η οποία κρατικοποιήθηκε τον Ιούνιο. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έχει κατηγορήσει τον Μεσεράνε ότι "έχει κλέψει τα χρήματα των επενδυτών" της Μπάνκο Φεντεράλ.

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Ξυνίδης

Ακουσε αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, στις επαφές που είχε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη με ενδιαφερόμενους να θέσουν υποψηφιότητα στον κεντρικό και σε περιφερειακούς δήμους.
Οι συναντήσεις έγιναν παρουσία των γραμματέων της Περιφερειακής Επιτροπής Κ. Μακεδονίας Γιώργου Γεράκη και των Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Α' και Β' Θεσσαλονίκης Χρήστου Παπαστεργίου και Παντελή Κουκουλεκίδη.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Σ. Ξυνίδης επανέλαβε ότι είναι θέμα για το οποίο θα αποφασίσει ο Γιώργος Παπανδρέου κι έγινε γνωστό ότι έχει δοθεί παραγγελία για τη διενέργεια δημοσκόπησης. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι τα πράγματα οδηγούνται σε στήριξη υποψηφιότητας εκτός ΠΑΣΟΚ, με τον Γιάννη Μπουτάρη να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες. Ο Σ. Ξυνίδης συναντήθηκε με τον Μπάμπη Μπαρμπουνάκη, που είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δημοτικός σύμβουλος με την πρατάταξη της Χρ. Αράπογλου κι έχει δηλώσει ότι θα κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όπως και με τον Τάσο Τζήκα, που δηλώνει διαθέσιμος για την ίδια θέση.

Συναντήθηκε, επίσης, με τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο, που είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μπουτάρη, και με τον υπεύθυνο Αυτοδιοίκησης της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Θεσσαλονίκης Λάζαρο Ζαχαριάδη, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος της παράταξης Αράπογλου στο διαπαραταξιακό συντονιστικό.

Είδε ξεχωριστά τους δημάρχους Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλο και Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, που διεκδικούν να θέσουν υποψηφιότητα για το νέο δήμο με τη συνένωση των Δήμων Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων. Ακουσε τις απόψεις τους και στις 5 σήμερα το απόγευμα το ΠΑΣΟΚ τους κάλεσε στην Αθήνα.

Είχε συναντήσεις με τους δημάρχους Πολίχνης Κώστα Θεοδωρίδη, Σταυρούπολης Σάββα Σερασίδη και τον πρώην δήμαρχο Σταυρούπολης Διαμαντή Παπαδόπουλο, που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στον νέο Δήμο Παύλου Μελά. Οι Θεοδωρίδης και Παπαδόπουλος ζήτησαν να μην ανακοινώσει στήριξη το ΠΑΣΟΚ σε κάποιο πρόσωπο, ενώ ο Σερασίδης ζητεί το αντίθετο.

Συνομίλησε με ενδιαφερόμενους για τον Δήμο Ευόσμου - Ελευθέριου - Κορδελιού και οι πληροφορίες λένε ότι είναι πιθανό να στηριχθεί πρόσωπο που προέρχεται από τον ΣΥΝ.

Για τον Δήμο Καλαμαριάς φαβορί θεωρείται ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης και στον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης η Βούλα Τεκτονίδου.

«ΕΓΝΑΤΙΑ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Εκκληση στους ομογενείς Κρήτες να συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και, χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες και τις γνώσεις τους, να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα σε βάρος των Ελλήνων, απηύθυνε από το βήμα το συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Υποστήριξε ότι, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση πριν από δέκα μήνες, η χώρα «ήταν έτοιμη να βουλιάξει, κοντά στη χρεοκοπία». Γι' αυτό, πρόσθεσε, «πήραμε μέτρα δύσκολα, που πόνεσαν τους πάντες, ακόμη κι αυτούς που μικρή ή καμία ευθύνη δεν είχαν για την κρίση. Ομως, δεν γινόταν αλλιώς, ήταν καθήκον προς την πατρίδα», κατέληξε.

Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε ορισμένα «αυτονόητα» της ελληνικής πραγματικότητας, τα οποία έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση.

«Αυτονόητο είναι -είπε- το Δημόσιο να μη λειτουργεί και να δημιουργεί ελλείμματα προσλαμβάνοντας υπαλλήλους για κομματικούς, ψηφοθηρικούς λόγους, επειδή είναι προσωπικοί μας φίλοι ή ψηφοφόροι, αντί να τους επιλέγουμε αξιοκρατικά.

»Αυτονόητο είναι να δημιουργείται τεράστια γραφειοκρατία που δεν αφήνει να στεριώσει καμιά επενδυτική προσπάθεια, καθώς ο ξένος ή ο Ελληνας επενδυτής τρέμει την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.

»Αυτονόητο είναι τα Ταμεία μας να είναι άδεια, όταν χαρίζουμε φόρους στους πλουσιότερους και ρίχνουμε όλα τα βάρη στους φτωχότερους.

»Αυτονόητο είναι να γενικεύεται η αίσθηση της αδικίας, όταν ο πολίτης βλέπει διαφθορά ακόμη και στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Πολιτικοί να δίνουν το κακό παράδειγμα και παράλληλα κανένας να μην τιμωρείται. Και αυτονόητα λέει ο πολίτης: "Εγώ γιατί να πληρώσω φόρους;".

»Αυτονόητο είναι να λυγίσει το κράτος, όταν υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

»Αυτονόητο είναι όταν υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα, όταν από το 1971 δεν έχει δοθεί νέα άδεια σε φορτηγατζήδες, να κοστίζουν πολύ οι μεταφορές και βεβαίως τα προϊόντα μας ακόμη περισσότερο».

Για να αλλάξουν όλα αυτά, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει την «επανάσταση του αυτονόητου».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα χάνει κάθε χρόνο 20 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της διαφθοράς και ότι οι πρακτικές δεκαετιών και η προηγούμενη κυβερνητική πολιτική διόγκωσαν το χρέος και τα ελλείμματα. «Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα. Είναι όμως μια χώρα που δεν σεβαστήκαμε. Δεν διαχειριστήκαμε σωστά. Ούτε τον φυσικό μας πλούτο ούτε το ανθρώπινο δυναμικό, τον πολίτη αυτής της χώρας, τη νέα γενιά, τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο και επιχειρηματία».

Εκκληση για επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ακροατές του να αποκρούουν με επιχειρήματα όσους λένε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει. «Το πρώτο που σας ζητώ είναι να τους διακόψετε και να τους πείτε: Τέλος η μιζέρια. Τέλος οι δικαιολογίες. Η Ελλάδα μπορεί. Επενδύστε στην Ελλάδα. Δεν εννοώ αναγκαστικά όμως χρήματα. Αλλά με τον χρόνο σας, την εμπειρία σας, τις επαφές σας, τις γνώσεις σας, τη φαντασία σας, σας καλώ να συμμετέχετε στην κοσμογονία που επιχειρούμε στην Ελλάδα».

Ειδικά για την Κρήτη, είπε ότι εκπονείται ένα σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα στηριχθεί στις προτάσεις και των ομογενών και ανακοίνωσε την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας στο πρότυπα της «Εγνατία», η οποία θα κατασκευάσει τον βόρειο και τον νότιο οδικό άξονα του νησιού και το αεροδρόμιο Καστελλίου. Στελέχη της «Εγνατία» πρόκειται σύντομα να έλθουν στο νησί, για να εγκαταστήσουν τα διαχειριστικά συστήματα και εργαλεία της νέας εταιρείας.

Νωρίτερα το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το χωριό Κριτσά, όπου λειτουργεί ένας πρότυπος αγροτικός συνεταιρισμός, ο οποίος έχει αποσπάσει παγκόσμιες διακρίσεις για το λάδι και άλλα προϊόντα που εξάγει. Το χωριό αυτό είχε επισκεφθεί πολλές φορές και ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου.

Στο ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, έφτασαν περίπου 15 άτομα από τον Μακρύ Γιαλό, όπου υπάρχουν αντιδράσεις για τον «Καλλικράτη», αλλά δεν κατάφεραν να δουν τον πρωθυπουργό. Τον είδε όμως ο πρόεδρος της Γαύδου, μαζί με φίλους του νησιού και του ανέπτυξαν το πρόβλημα που δημιουργείται με την κατάργηση των δρομολογίων των μικρών πλοίων και τον πλήρη αποκλεισμό τους εδώ και ένα μήνα. Ο κ. Παπανδρέου τούς άκουσε και υποσχέθηκε ότι το πρόβλημα θα εξεταστεί από τα αρμόδια υπουργεία.

Ο κ. Παπανδρέου δεν έμεινε τελικά όλο το Σαββατοκύριακο στο Λασίθι, για να ξεκουραστεί, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αναχώρησε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής για την Αθήνα. Στο ταξίδι του στην Κρήτη τον συνόδευσαν ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πελτσάνικος και οι Κρήτες υφυπουργοί Σταύρος Αρναουτάκης και Μιχάλης Καρχιμάκης.

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑ

Απομάκρυνση δύο γενικών διευθυντών αποφάσισε το έκτακτο Δ.Σ.στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ που συνεδριάζει εκτάκτως από τις 17:00 αποφάσισε να απομακρύνει από τις θέσεις τους, τους γενικούς διευθυντές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Γιώργο Υφαντή (διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών) και Μιχάλη Πορτοκάλη (τεχνικών υπηρεσιών).
Το ΔΣ στην ΕΡΤ θα συνεχισθεί καθώς εξετάζονται μία προς μία οι διαπιστώσεις των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τα μέλη του ΔΣ θα καταλήξουν σε αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ζήτησε αμέσως μετά τα πορίσματα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Όπως λέγεται ο κ. Γερουλάνος έχει ζητήσει ξεκάθαρα σε όλα τα τμήματα που εντοπίστηκαν από τους επιθεωρητές ατασθαλίες οποιασδήποτε μορφής να υπάρξουν άμεσες αλλαγές. Κάτι που φαίνεται ότι είχε ζητήσει να γίνει εδώ και καιρό χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει προχωρήσει κάποια διαδικασία.

Τώρα πλέον η εντολή προς τον Θανάση Παπαγεωργίου (μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ) που έχει αναλάβει να προεδρεύει του ΔΣ είναι ξεκάθαρη και με επείγουσα μορφή.

Σε αυτή τη φάση αφορά γενικές διευθύνσεις στις οποίες τα πορίσματα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης εντοπίζουν τις πιο σοβαρές ατασθαλίες.

Όπως λέγεται όμως θα υπάρξει και δεύτερο σαρωτικό κύμα στη συνέχεια αλλά πιθανότατα μετά τις 20-22 Αυγούστου. Οι αλλαγές θα αφορούν όχι μόνο σε γενικές διευθύνσεις αλλά και σε διευθύνσεις και τμήματα ώστε να φανεί ξεκάθαρα ότι επιχειρείται να μπει τάξη στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Το αποψινό έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ το οποίο αναμένεται να είναι μαραθώνιας διάρκειας θα εξετάσει ένα προς ένα τα ευρήματα από τα πορίσματα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι συνεχίζουν τον έλεγχο στο Ραδιομέγαρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθεί και μια ειδική επιτροπή που θα αποτυπώσει και θα καταλογίσει το αμέσως προσεχές διάστημα πλήρως τις ευθύνες που προκύπτουν για στελέχη και προσωπικό της ΕΡΤ (πειθαρχικές, πιθανές ποινικές κ.α.) και κάθε τμήμα που εμπλέκεται στη διαδικασία θα αναλάβει τα περαιτέρω.