Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Τριάντα τέσσερις δισεκατομμυριούχοι «δωρίζουν» το 50% της περιουσίας τους

Τριάντα τέσσερις Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι δεσμεύθηκαν οτι θα παραχωρήσουν τουλάχιστον το 50% των περιουσιακών τους στοιχείων για φιλανθρωπικούς σκοπούς, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και του επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ

Μεταξύ των πολυεκατομμυριούχων οι οποίοι δήλωσαν πως θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία «Υπόσχεση Δωρεάς» ξεχωρίζουν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο παραγωγός θεαμάτων Μπάρι Ντίλερ, ο συνιδρυτής της Oracle Λάρι Έλισον, ο μεγιστάνας του ενεργειακού τομέα Τ. Μπουν Πίκενς, ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Τεντ Τέρνερ, ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ και ο επενδυτής Ρόμπερτ Πέρελμαν.

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Ουόρεν Μπάφετ ίδρυσαν την «Υπόσχεση Δωρεάς» τον περασμένο Ιούνιο, με στόχο να παρακινήσουν πολλούς πλούσιους αμερικανούς να δωρίσουν μέρος της περιουσίας τους μετά θάνατον.

Ο κατάλογος με τα ονόματα όσων συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Υπόσχεση Δωρεάς» μαζί με τους αρχικούς εμπνευστές της:

· PAUL G. ALLEN

· LAURA AND JOHN ARNOLD

· MICHAEL R. BLOOMBERG

· ELI AND EDYTHE BROAD

· WARREN BUFFETT

· MICHELE CHAN AND PATRICK SOON-SHIONG

· BARRY DILLER AND DIANE VON FURSTENBERG

· ANN AND JOHN DOERR

· LARRY ELLISON

· BILL AND MELINDA GATES

· BARRON HILTON

· JON AND KAREN HUNTSMAN

· JOAN AND IRWIN JACOBS

· GEORGE B. KAISER

· ELAINE AND KEN LANGONE

· GERRY AND MARGUERITE LENFEST

· LORRY I. LOKEY

· GEORGE LUCAS

·ALFRED E. MANN

· BERNIE AND BILLI MARCUS

· THOMAS S. MONAGHAN

· TASHIA AND JOHN MORGRIDGE

· PIERRE AND PAM OMIDYAR

· BERNARD AND BARBRO OSHER

· RONALD O. PERELMAN

· PETER G. PETERSON

· T. BOONE PICKENS

· JULIAN H. ROBERTSON, JR.

· DAVID ROCKEFELLER

· DAVID M. RUBENSTEIN

· HERB AND MARION SANDLER

· VICKI AND ROGER SANT

· WALTER SCOTT, JR.

· JIM AND MARILYN SIMONS

· JEFF SKOLL

· TOM STEYER AND KAT TAYLOR

· JIM AND VIRGINIA STOWERS

· TED TURNER

· SANFORD AND JOAN WEILL

· SHELBY WHITE

Λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο ψάχνει η Ρωσία

Η Ρωσία σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα να εγκαταστήσει καταδρομικά, αεροπλανοφόρα και υποβρύχια στην εκσυγχρονισμένη ναυτική της βάση στην Ταρσό της Συρίας, θεωρεί όμως καλή ιδέα να έχει και τη δυνατότητα να σταθμεύει σε βάσεις ή αγκυροβόλια που θα μπορούσε να παραχωρήσει η Τουρκία ή η Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρχηγό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχο Βλαντίμιρ Βισότσκι.
«Η δυνατότητα να διατηρείς βάση στο εξωτερικό είναι καλό, αλλά πρέπει να γίνει σταδιακά, χωρίς βιασύνη και συνυπολογίζοντας τις δυνατότητες της χώρας. Πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το σύστημα των απλών επισκέψεων των πλοίων» σε λιμάνια ξένων κρατών, είπε ο ναύαρχος Βισότσκι, θυμίζοντας ότι πολλά κράτη ακολουθούν την ίδια τακτική και η Ρωσία θα πράξει το ίδιο σε συνεργασία με εκείνες τις χώρες «που διαθέτουν καλές λιμενικές υποδομές».

Εξήγησε μάλιστα ότι μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι χώρες, που συνορεύουν με ζώνες δραστηριότητας των πλοίων του ρωσικού στόλου και «για παράδειγμα, εάν πρόκειται για τη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, τότε είναι η Τουρκία και η Ελλάδα, μάλιστα και οι μεν και οι δε μας παραχωρούν τέτοιες δυνατότητες». Ο Ρώσος ναύαρχος απέφυγε να διευκρινίσει εάν έχουν υπάρξει κάποιας μορφής διαβουλεύσεις με τις χώρες, που ανέφερε ως παράδειγμα και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παρόμοια θέματα έχουν ήδη τεθεί ή θα τεθούν άμεσα στις διμερείς συνομιλίες».

Οπως είπε ο ναύαρχος Βισότσκι, τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ιταλίας, «όμως αυτό αφορά τη Δυτική Μεσόγειο», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι περί τα τέλη του 2010 θα είναι έτοιμο το σχέδιο και η τεχνική μελέτη για την κατασκευή του πρώτου αμιγώς ρωσικού αεροπλανοφόρου και περί το 2012 θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο των εργασιών εκσυγχρονισμού της σημερινής τεχνικής βάσης, που κληρονόμησε η Ρωσία από τη Σοβιετική Ενωση.

Η βάση στην Ταρσό δημιουργήθηκε με συμφωνία ΕΣΣΔ - Συρίας το 1971 και κάλυπτε αρχικώς τις ανάγκες της 5ης επιχειρησιακής μοίρας Μεσογείου του σοβιετικού Ναυτικού. Από το 1991 η μοίρα αυτή διαλύθηκε, όπως και η Σ. Ενωση, και έκτοτε ακολούθησαν μόνο μεμονωμένοι ή συνδυασμένοι, αλλά διαρκώς αυξανόμενοι σε αριθμούς και διάρκεια, πλόες ρωσικών πολεμικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή. Πρωταγωνιστεί σ' αυτή τη δραστηριότητα ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος εξασφάλισε πρόσφατα την παράταση της παραμονής του στον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, χάρη στη συμφωνία της φιλορωσικής κυβέρνησης Γιανουκόβιτς με το Κρεμλίνο.

Το ρωσικό ναυτικό έχει ξεκινήσει εργασίες εκσυγχρονισμού της υπάρχουσας τεχνικής βάσης στην Ταρσό και ειδικότερα εμβάθυνσης του λιμανιού, το οποίο θα μπορεί να υποδέχεται και να εξυπηρετεί βαριά πολεμικά πλοία, καταδρομικά και αεροπλανοφόρα και από βάση ανεφοδιασμού και τεχνικής εξυπηρέτησης να μετατραπεί σε ναυτική βάση πλήρους λειτουργικότητας. Σήμερα, η ρωσική τεχνική βάση αποτελείται από δύο πλωτά αγκυροβόλια, μια πλωτή επισκευαστική βάση, που αντικαθίσταται κάθε έξι μήνες, αποθήκες, θαλάμους και διάφορα διοικητικά κτίρια, αλλά η κατάστασή της δεν ικανοποιεί πλέον τις ανάγκες και τα ενισχυόμενα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή

Υποδοχή... αποδοκιμασιών για τον υπουργό Εργασίας

Τα χαμόγελα εξηγούνται ίσως από το γεγονός ότι οι διαμαρτυρόμενοι ήταν εκτός αιθούσης


Με έντονες αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν συνδικαλιστές του αριστερού χώρου τον Ανδρέα Λοβέρδο, όταν έφτασε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για να προεδρεύσει σε σύσκεψη για τα τοπικά προβλήματα. Μια πορτοκαλάδα εκτοξεύτηκε εναντίον του χωρίς να τον πετύχει, ενώ οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δημιουργούσαν κλοιό προστασίας γύρω του.


Νωρίτερα ο κ. Λοβέρδος παρέδωσε τα κλειδιά σε 20 δικαιούχους εργατικών κατοικιών, έκτασης 68 ώς 105 τ.μ.στο χωριό Κουνάβοι, 12 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου, όπου και εκεί υπήρξαν αποδοκιμασίες από 200 άτομα, τα οποία διαμαρτύρονταν για την ανεργία και τα οικονομικά μέτρα. Πρόκειται για τις τελευταίες παραδόσεις κατοικιών, καθώς ο υπουργός έχει ανακοινώσει (29/7/2010) εξάμηνη αναστολή του δανειοδοτικού προγράμματος. Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων του ΟΕΚ καταγγέλλει τις κυβερνητικές αποφάσεις, που περιλαμβάνουν ακόμη και διακοπή του προγράμματος επιδότησης επιτοκίου συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς και την ιδιοποίηση από το ΙΚΑ του 30% των εισφορών υπέρ ΟΕΚ.

Στη διαμαρτυρία μετείχε και το Εργατικό Κέντρο με την ανάρτηση πανό, ενώ ο πρόεδρός του Γιώργος Σκουλατάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό, του είπε ότι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι οικογένειές τους είναι αγανακτισμένοι από την πολιτική του υπουργείου του.

Απαντώντας ο υπουργός, χαρακτήρισε «παρένθεση» τις οικονομικές δυσκολίες των Ελλήνων προαναγγέλλοντας ωστόσο και νέες περικοπές δαπανών τού υπουργείου του, το 2011.

«Ζούμε ως χώρα τη χειρότερη περίοδο μετά τον εμφύλιο πόλεμο και σας μεταφέρω το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας θα ξεπεράσουμε αυτή τη συγκυρία».

Κατά την επίσκεψή του στο ΙΚΑ, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι είναι απάνθρωπο το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας και προανήγγειλε σαρωτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις, τις αμέσως προσεχείς ημέρες, με κλιμάκια που θα έρθουν από την Αθήνα.

Τον κ. Λοβέρδο συνόδευε ο υφυπουργός Οικονομικών Σ. Αρναουτάκης, ο περιφερειάρχης Θ. Καρούντζος, η νομάρχης Β. Σχοιναράκη, ενώ στους Κουνάβους ήταν παρών και ο βουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

ΑΝ.ΠΑΠ.

Θεμιτή η στήριξη από το ΠΑΣΟΚ λέει ο Π. Τατούλης

Ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του Σκάι για το εάν τον έχει προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να τον στηρίξει στις επερχόμενες εκλογές για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν τού έχει γίνει κάποια βολιδοσκόπηση. «Εκτιμώ ότι ο οποιοσδήποτε υποψήφιος από τη στιγμή που στηρίζεται με πολιτικά χαρακτηριστικά πάνω σε μια πολιτική πλατφόρμα και το αποδέχεται και δεν το σχολιάζει» δήλωσε χαρακτηριστικά.


"Μένω σε αυτό που δήλωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος είπε ότι μέσα από την ανεξάρτητη και ουδέτερη υπηρεσία αυτού του θεσμού θα προκύψουν μεγάλα οφέλη στην ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα" συμπλήρωσε ο κ. Τατούλης.

Ο πρώην υφυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στο θεσμό του "Καλλικράτη", τον οποίο χαρακτήρισε ως μια εξαιρετικά σημαντική πολιτική πρωτοβουλία, λέγοντας παράλληλα ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του κράτους.



"Το σύνθημα της Ν.Δ πριν τις εκλογές του 2004 ήταν η μεταρρύθμιση του κράτους με πρώτο θεμέλιο λίθο την αναδιοργάνωση της διοικητικής λογικής κάτι που ωστόσο δεν έγινε ποτέ και χαίρομαι για τη σημερινή κυβέρνηση που κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση" δήλωσε ο κ. Τατούλης.

Επίσης πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για διαχειριστική λογική αλλά για μια εξαιρετικά πολιτική διαδικασία για την επανασυγκρότηση της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απομειώσει αυτή την προσπάθεια.