Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

«Ασπίδα» από τον Αρειο Πάγο στην απόλυση συνδικαλιστή

Σημαντική απόφαση με την οποία, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, επαναβεβαιώνει την αυξημένη δικαστική προστασία των συνδικαλιστών-εργαζομένων εξέδωσε ο Αρειος Πάγος.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απόλυση συνδικαλιστή ξενοδοχοϋπαλλήλου, ο οποίος αρνήθηκε να δεχτεί υποδεέστερη θέση που του πρότεινε η εταιρεία. Με την απόφασή του ο Αρειος Πάγος (84/2010) επανέλαβε τη νομολογία του, σύμφωνα με την οποία ο εργοδότης δεν μπορεί να απολύει υπάλληλο, όταν γνωρίζει τη συνδικαλιστική του ιδιότητα και την προστασία που προσφέρει σε αυτόν ο συνδικαλιστικός νόμος 1262/1982.

Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, που δέχτηκαν ως ορθή την απόφαση του Εφετείου, σωστά έπραξε ο συνδικαλιστής και δεν δέχτηκε την υποδεέστερη θέση που του προτάθηκε. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το μικρό ύψος της επιδικασθείσης αποζημίωσης, η οποία ανήλθε μόλις στο ποσόν των 587 ευρώ (δηλαδή 200.000 πάλαι ποτέ δραχμών), αφού η υπόθεση εκκρεμεί πριν από το 2002. Ο 54χρονος ξενοδοχοϋπάλληλος συνδικαλιστής είχε προϋπηρεσία 32 ετών και εργαζόταν σε ξενοδοχειακή μονάδα με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου ως «ταμπλίστας». Χρέωνε δηλαδή τα εδέσματα που έβγαιναν από την κουζίνα του ξενοδοχείου.

Η επιχείρηση, για να περιορίσει το κόστος λειτουργίας της, προχώρησε σε μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων. Στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής δράσης που ξεκίνησε τότε, η επιχείρηση ζήτησε από τον συγκεκριμένο εργαζόμενο να αλλάξει πόστο και να εργάζεται πλέον ως υπάλληλος υποδοχής στην είσοδο του ξενοδοχείου μεταφέροντας τις βαλίτσες των πελατών. Ο εργαζόμενος αρνήθηκε και απολύθηκε.

Χειρόφρενο διαρκείας από αύριο για τα φορτηγά ΔΧ


Από την Κυριακή 25 Ιουλίου, θα ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών Δημοσίας Χρήσης ως μέσο αντίδρασης στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων».
Οι κινητοποιήσεις είχαν σχεδιαστεί να ξεκινήσουν στις 27 Αυγούστου αλλά αποφασίστηκε να αρχίσουν από αύριο κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους "το κράτος τους πούλησε τις άδειες σε τριπλάσια αξία από τη σημερινή".