Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Σύγκρουση Ραγκούση-Παπαρήγα για τις εκλογικές δαπάνες

Την θέση του κόμματος της, ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει το νόμο σε ότι αφορά την ονομαστικοποίηση των κουπονιών, επανέλαβε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Σε σύντομη παρέμβασή της, η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για νόμο παγίδα που θα μείνει ανεφάρμοστος και τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν θα υποκύψει σε απειλές και εκβιασμούς.

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης αντέτεινε ότι: «στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι το κουπόνι των 10 ευρώ, αλλά ο συνδυασμός που θα πει ότι συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο ευρώ από ανώνυμα κουπόνια», ενώ διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται απόλυτα τα προσωπικά δεδομένα.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης έκανε λόγο για γάντι που πετάει το ΚΚΕ στη κυβέρνηση, την οποία κάλεσε να απαντήσει αν θα παίξει το παιχνίδι ηρωποίησής του.

«Δεν είναι λύση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των κομμάτων, αλλά μια πρόταση για διαφανές πολιτικό σύστημα, όπως ήταν η εντολή του ελληνικού λαού», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την ονομαστικοποίηση των κουπονιών, «ξεκινάει ένα νέο φακέλωμα εξίσου επικίνδυνο με τα παλιά».

«Το πολιτικό σύστημα σαπίζει ώρα με την ώρα. Αυτός ο νόμος είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα κρατήσει ούτε την επόμενη εκλογική περίοδο», τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Δεν θα συμβάλουμε στην υλοποίηση του με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς γιατί δεν έχει σχέση με την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Είναι πρακτικά ανεφάρμοστος και έχει πολιτική στόχευση. Η ζωή έχει δείξει ότι και ο πιο αθώος νόμος χρησιμοποιήθηκε εναντίον του λαϊκού κινήματος».

Στη συνέχεια η γενική γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε: «Υπάρχει "μαύρο χρήμα" πολύ περισσότερο από αυτό που συζητάμε στις εξεταστικές επιτροπές. Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Πίσω από τα κουπόνια του ενός ευρώ, γιατί το ΚΚΕ τέτοια έχει, κρύβεται μαύρο πολιτικό χρήμα; Το μαύρο πολιτικό χρήμα ξεκινάει από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και αγκαλιάζει τα κόμματα και τους πολιτικούς. Η δωροδοκία γίνεται από επιχειρηματίες που κοιτάνε να υπηρετηθούν τα συμφέροντα τους. Εσείς λέτε ότι βρίσκετε τρόπο με αυτό το νόμο να διασώσετε το κύρος του πολιτικού κόσμου που είναι σάπιο. Αλλά είναι και σαφής ο πολιτικός σας στόχος, να μετατραπούν σε κόμματα που στηρίζονται με διαφάνεια από επιχειρηματίες, όπως το αμερικάνικο σύστημα. Είναι δυνατό να πιστεύετε ότι Έλληνες επιχειρηματίες θα καταθέσουν χρήματα στο ΚΚΕ για να κάνουν καταλήψεις στα πλοία τους ή στις επιχειρήσεις τους;».

Στο σημείο αυτό η κ Παπαρήγα τόνισε: «Εμείς θέλουμε όλοι να αποβάλουν το σύνδρομο του φόβου, να μάθουν να βγαίνουν δημόσια να λένε δίνουμε λεφτά στο ΚΚΕ, δεν θέλουμε κομουνιστές που φοβούνται, αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα. Εμείς δεν θα δώσουμε λίστα. Ο νόμος, πέρα από την αναποτελεσματικότητά του είναι και μεγάλη παγίδα. Δεν θα καταργήστε την εσωτερική ζωή του κόμματος. Γιατί κομματικούς μηχανισμούς πάτε να κάνετε». Και η κ. Παπαρήγα κατέληξε: «Θα ονομαστικοποιηθεί ο κάθε φουκαράς αλλά όχι οι επιχειρηματίες. Εκτοξεύετε απειλές ότι θα πάνε φυλακή ή θα χάσουν το αξίωμα τους όσοι δεν θα εφαρμόσουν το νόμο. Θέλουμε να εκλέξουμε όσο γίνεται περισσότερους, αλλά θα βάλουμε στη ζυγαριά όχι μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο και δεν θα αφήσουμε να μετατραπούν τα κόμματα σε μηχανισμούς του κράτους. Δεν έχουμε αντίρρηση να μπουν όρια εκλογικών δαπανών, αλλά εξίσωση δαπανών δεν θα έχουμε ποτέ, ακόμα και αν οι εκλογές είναι ισότιμες. Το ΚΚΕ θα είναι ο βασικός χρηματοδότης. Όποιος θέλει να δώσει χρήματα με όνομα, ας το κάνει. Αλλά δεν θα εφαρμόσουμε το νόμο όπως εσείς το ξεκαθαρίζετε».

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, που αντέτεινε ότι «η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης δεν έχει στο στόχαστρο της κανένα κόμμα, αλλά είναι μια προσπάθεια για την πάταξη του μαύρου χρήματος και την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου. Η πρόβλεψη αυτή δεν έχει στόχο το κουπόνι των 10 ευρώ. Είναι μια γενική ρύθμιση γιατί χρειάζεται να προστατεύσουμε τον πολιτικό κόσμο από τις κατηγορίες που κάποιες φορές είναι αβάσιμες, αλλά και άλλες φορές έχουν βάση. Είπατε και εσείς ότι ενθαρρύνετε να χρηματοδοτηθεί το ΚΚΕ από μέλη, φίλους και οπαδούς με επώνυμη κατάθεση. Αυτό ακριβώς προβλέπει και το νομοσχέδιο», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

Παράλληλα, απαντώντας στις αιτιάσεις περί «φακελώματος», ο κ. Ραγκούσης διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόβλεψη να διασφαλιστεί το απόρρητο καθώς τα στοιχεία θα γνωρίζουν μόνο οι Επιτροπές Ελέγχου.

«Επιτρέποντας την ανωνυμία στην πραγματικότητα θα συνεχίσουμε να αφήνουμε εκτεθειμένα και τα κόμματα και τη χώρα σε μια πολύ κακή κριτική που ασκείται για διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, διεφθαρμένους πολιτικούς και διεφθαρμένη χώρα. Στόχος μας δεν είναι να μην επιτρέψουμε το κουπόνι, αλλά εκείνο τον συνδυασμό που θα πει ότι συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο ευρώ από ανώνυμα κουπόνια» κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

«Οι τράπεζες θα έχουν όλα τα δεδομένα και εμείς δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη. Δεν ζούμε σε ένα αγγελικά πλασμένο κόσμο. Δεν θα αποτρέψουμε κάποιον που θέλει να εφαρμόσει το νόμο και θα τα καταθέσει στη τράπεζα. Αλλά τα ανώνυμα κουπόνια είναι μόνο για την κεντρική επιτροπή του κόμματος μας», ανταπάντησε η κ. Παπαρήγα.

Στο σημείο αυτό πήρε το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με αυταρχισμό και οδηγεί σε ένα σύστημα ολοκληρωτισμού, αγνοώντας την ιστορία.

«Όλοι οι εκλογικοί συνδυασμοί αντιμετωπίζονται ως συμμορίες που πρέπει να ελέγχονται από ένα πολυδαίδαλο σύστημα. Μπορεί να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα διαφάνειας αλλά είναι προβλήματα του συστήματος και όχι επειδή έχουμε να κάνουμε συλλήβδην με κόμματα διεφθαρμένα και πολιτικούς διεφθαρμένους. Δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα με αυτή την αντίληψη, γιατί αποθαρρύνεται και τις υγιείς δυνάμεις», επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης και κατέληξε:. «Δεν μπορεί να εκθέτετε ανθρώπους, και να υποβάλλονται σε πελώριες διακρίσεις στη δουλειά τους γιατί έχουν μια συγκεκριμένη ιδεολογική πολιτική βάση. Δεν μπορεί το κράτος να τους εκθέτει σε επιτροπές. Ξεκινάτε ένα νέο φακέλωμα που μπορεί αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνο με τα παλιά φακελώματα».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης έκανε λόγο για γάντι που πέταξε προς την κυβέρνηση το ΚΚΕ λέγοντας ξεκάθαρα πως θα απειθαρχήσει στο νόμο και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση. «Έχετε συνειδητοποιήσει τι θα γίνει; Τι θα κάνετε με τους αιρετούς εκλεγμένους; Θα τους οδηγήσετε στη φυλακή; Δεν καταλάβατε ότι παίζετε το παιχνίδι του ΚΚΕ; Θα τους ηρωοποιήσετε. Τους στρώνετε δρόμο για να αναβαθμίσουν την επιρροή και τη δύναμη τους. Έχοντας βάλει ψηλά το πήχη θα εξευτελιστείτε. Θα απαξιωθεί για πολλοστή φορά το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του», υποστήριξε ο κ. Ροντούλης.

Τις αιτιάσεις του κ. Ροντούλη αντέκρουσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι απολύτως ορατό γιατί υπάρχει κρίση του πολιτικού συστήματος. Έχουμε ένα νόμο για διαφανή λειτουργία του πολιτικού συστήματος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, γιατί ο ελληνικός λαός έχει βαθιά επιφύλαξη και δικαίως. Το ΚΚΕ με μεγάλη διαφάνεια μίλησε για τις αντιρρήσεις του. Ο κ. Λαφαζάνης θέλει να πλειοδοτήσει, ενώ ο κ. Ροντούλης θέλει να συντρίψει τη ΝΔ, να δείξει ότι είναι πιο λαοφιλές το κόμμα του. Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι λύση για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των κομμάτων, αλλά μεταξύ κομμάτων και λαού. Δεν χτυπάει και δεν πλειοδοτεί για κανέναν.

Δεν είναι πρόταση υπέρ ενός κόμματος ή άλλου, ούτε θα υπηρετήσει μια λάθος αντίληψη να κυλήσουμε στο σφαγείο των κομματικών σκοπιμοτήτων, αλλά θα υπερασπίσει μια πολιτική για τις καθαρές σχέσεις όπως ήταν η εντολή του ελληνικού λαού».

«Κανείς ας μην υποτιμά τους πολίτες γιατί καταλαβαίνουν πολύ καλά ποιοι προσπαθούν να προωθήσουν αλλαγές με κανόνες και διαφάνεια και ποιοι είναι εναντίων αυτών της εφαρμογής αυτών των κανόνων» σχολίασε και ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Είναι λάθος το ερώτημα αν θα εφαρμόσουμε εμείς το νόμο. Τα προβλεπόμενα όργανα θα το κάνουν. Όποιος δεν το τηρήσει θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα όργανα. Αν τα όργανα τώρα δεν εφαρμόσουν το νόμο, θα έχουν αυτά τις συνέπειες».