Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Στρες τεστ τώρα για την κυβέρνηση


Στο μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκαν με ανακούφιση τα «τεστ αντοχής» των τραπεζών που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή. Το αποτέλεσμά τους έδωσε μια ανάσα, αφού το επόμενο δίμηνο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει το δικό της «τεστ αντοχής» και να λάβει κρίσιμες αποφάσεις σε δύο μέτωπα: α) για την αναδιάρθρωση στον τραπεζικό χώρο και β) για την αποκρατικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων.
Οι τελικές επιλογές και στους δύο τομείς είναι κρίσιμες, αφού θα διαμορφώσουν το οικονομικό κι επιχειρηματικό τοπίο στη χώρα τα επόμενα χρόνια, τα συγκρουόμενα συμφέροντα είναι πολλά και ισχυρά, και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ οι απόψεις διίστανται.

Για τον τραπεζικό χώρο, οι αποφάσεις για το ποιος θα είναι ο «δημόσιος πυλώνας» και τι έκταση θα έχει, αλλά και γενικότερα για το πώς θα διαμορφωθεί ο «χάρτης» παραπέμπεται σε χρόνο μετά την έκθεση των συμβούλων που θα προσληφθούν τις επόμενες μέρες (Merrill Lynch, Deautsche Bank, Citibank, HSBC είναι ανάμεσα σ' αυτούς που έχουν συζητηθεί). Οπως τονίζει υπουργός, από τους συμβούλους θα ζητηθεί να κάνουν προτάσεις και για το πώς μπορεί να ενισχυθεί ο ρόλος του κράτους στον τραπεζικό χώρο. Αρα εξελίξεις με κυβερνητική πρωτοβουλία δεν πρέπει να αναμένονται νωρίτερα από το Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε όλα θα είναι υπό συζήτηση.

«Ακόμη και η κάλυψη από το Δημόσιο της αύξησης του κεφαλαίου της Αγροτικής δεν σημαίνει ότι σταματάει την κουβέντα για το χαρακτήρα που θα έχει η τράπεζα», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος. Σ' αυτό το πλαίσιο θα κριθεί και η «πρόταση Σάλλα». Οποιες και αν είναι οι εισηγήσεις, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ισχυρή τάση υπέρ της διατήρησης ενός ισχυρού δημοσιου πυλώνα, ο οποίος θα περιλαμβάνει την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι προτάσεις για τους υπόλοιπους εταίρους ποικίλλουν.

Οι... αποκρατικοποιήσεις

Εκεί όπου θα ανοίξουν πολλά μέτωπα ταυτόχρονα είναι στον τομέα των δημόσιων επιχειρήσεων αφού τους επόμενους μήνες πρόκειται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις που αφορούν τις μεταφορές, την ενέργεια, τις υποδομές και την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Στο τραπέζι βρίσκεται η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ, η συμμετοχή ιδιωτών σε περιφερειακά αεροδρόμια και σε νέους περιφερειακούς οδικούς άξονες, η πώληση ποσοστών σε ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΟΛΘ. Η μεγάλη κουβέντα πάντως που έχει ξεκινήσει αφορά τη ΔΕΗ, για την οποία έχουν κατατεθεί εισηγήσεις υπέρ της ιδιωτικοποίησής της.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει σχετικές κουβέντες με την τρόικα, η οποία το θέλει, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από ξένες εταιρείες. Τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, αφού η πλειοψηφία στην κυβέρνηση είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης τάχθηκε πρόσφατα και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στη διάρκεια επίσκεψής της στην Κοζάνη. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως ακόμη και αυτοί που είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης, όταν δουν πόσους έχουν απέναντί τους, θα κάνουν πίσω.

Οταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε κάνει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο στις 2 Ιουνίου για ευρύ φάσμα αποκρατικοποιήσεων, είχε δεχθεί ομοβροντία πυρών από τους συναδέλφους του. Τώρα οι κινήσεις θα γίνουν πιο προσεκτικά, θα προσληφθούν σύμβουλοι για κάθε περίπτωση και οι υπουργοί θα έχουν ισχυρό λόγο στον τομέα τους. Ομως, οι αντιδράσεις θα είναι πολύ περισσότερες.