Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΝΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Ρίψη του κύβου σήμερα για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ καθώς ανακοινώνονται οι 13 υποψήφιοι περιφερειάρχες και οι υποψήφιοι των μεγάλων δήμων της χώρας.Μετά τη λήξη του συνεδρίου, ο πρωθυπουργός προχωρά σε σαρωτικό ανασχηματισμό!

Οι διαβουλεύσεις στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμήμε υποψηφιότητες να έχουν κλειδώσει και άλλες να βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Ο πρωθυπουργός μετά από πολύωρες συσκέψεις σε ειδικά διαμορφωμένο γραφείο στο χώρο του συνεδρίου αποχώρησε το βράδυ από τις εγκαταστάσεις του Τάε Κβο Ντο στο Παλαιό Φάληρο. 

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα κυρίως στις υποψηφιότητες για τις Περιφέρειες και ειδικότερα στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής καιΔυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, καθώς επίσης και στους τρεις μεγάλους δήμους, της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όπου ακούγονται ονόματα ακόμα και υπουργών αλλά και άλλων στελεχών “πρώτης γραμμής”. Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής και μετά απο έντονο παρασκήνιο που ήταν σε εξέλιξη όλη τη νύχτα, φαίνεται οτι για την Περιφέρεια Αττικής υποψήφιος θα είναι ο Γιάννης Σγουρός, γεγονός που επηρεάζει και την υποψηφιότητα στον δήμο Πειραιά,  καθώς ο Γιάννης Μίχας έχει πει κατ' επανάληψη οτι σε μια τέτοια περίπτωση ο ίδιος δεν θέλει να είναι υποψήφιος. Εαν δρομολογηθεί αυτό το σενάριο, κατα πάσα πιθανότητα υποψήφιος θα είναι και πάλι ο Π. Φασούλας.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν “κλειδώσει” οι υποψηφιότητες: 
- του αντιπροέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Αργύρη, για την περιφέρεια Ηπείρου
- του υφυπουργού οικονομίας, Σταύρου Αρναουτάκη, για την περιφέρεια Κρήτης
- του νομάρχη Δωδεκανήσου, Γιάννη Μαχαιρίδη, για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή των υποψηφίων περιφερειαρχών. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά δεν έχει δεχθεί κάποιο τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό και ως εκ τούτου, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η κ. Γεννηματά παραμένει στην κυβέρνηση. Εάν συμβεί αυτό τελικά, τότε ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στον Γώργο Καμίνη για το Δήμο Αθηναίων.

Για τη Θεσσαλονίκη το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα στηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γ. Μπουτάρη. 

Σήμερα το πρωί, και πριν την έγκριση των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές καθώς επίσης και του πολιτικού πλαισίου του κυβερνώντος κόμματος, θα υπάρξει η εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου από τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Σ. Ξυνίδη και στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση των υποψηφίων, η οποία θα συνοδευτεί από την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων, Θ. Τσούρα.Στη συνέχεια θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τα μέλη του Σώματος και θα ακολουθήσει η σύνοψη των αποτελεσμάτων από τον κ. Ξυνίδη.

Τελευταίες δημοσκοπήσεις 

Ανεξαρτήτως αυτοδιοικητικών εκλογών και ανασχηματισμού, μεγάλη είναι η απαισιοδοξία των πολιτών για την κατάσταση της χώρας, καθώς ένας στους δύο πολίτες θεωρούν ότι οι θυσίες δεν θα έχουν αποτέλεσμα και το 45,9% θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για τη Real News. 

Όσον αφορά το στίβο των εκλογών του Νοεμβρίου, για τηνΠεριφέρεια Αττικής τις πιο θετικές κρίσεις έχει ο Γ. Σγουρός (42,5%), ακολουθεί ο Κ. Σκανδαλίδης με 36,9%, η Τίνα Μπιρμπίλη με 35,4%, οΜάκης Βορίδης με 31,1%, ο Βασίλης Κικίλιας με 27,3%, ο Αλέκος Αλαβάνος με 24,1%, ο Θανάσης Παφίλης με 20,2% και ο Π. Γεννηματάς με 17,3%.Για το δήμο Αθηναίων, πρώτος σε θετικές κρίσεις είναι ο Ν. Κακλαμάνης με 46,3%, ακολουθεί η Φ. Γεννηματά με 44,2% και τρίτος έρχεται ο Γ. Καμίνης με 14,6%.

Για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας πρώτος έρχεται ο Π. Ψωμιάδης με 47,2%, ακολουθεί ο Γ. Φλωρίδης με 28,7%, ο Γ. Μαγκριώτης με 28,2%, ο Κ. Κιλτίδης με 17,2% και ο Μ. Μπόλαρης με 8,9%. Για το δήμο Θεσσαλονίκης, πρώτος έρχεται ο Γ. Μπουτάρης με 49,3% και ακολουθεί ο Κ. Γκιουλεκας με 44,8%. 

"Ανασχηματισμός γρήγορα" λένε οι πολίτες - Ποιούς θέλουν εκτός

Στην ίδια δημοσκόπηση, σε ερώτηση αν είναι αναγκαίος οανασχηματισμός το 57,2 απαντούν ότι χρειάζεται ενώ το 30,9% θεωρούν ότι δεν είναι. Σε ερώτηση αν ο ανασχηματισμός χρειάζεται να γίνει άμεσα ή σε βάθος χρόνου. Το 72,3% λένε ότι πρέπει να γίνει άμεσα και μόνο 23,7% θεωρούν ότι πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου.

Ποιούς ο κόσμος θεωρεί βαρίδια για την κυβέρνηση; Στην ερώτηση ποιοι θα θέλατε να απομακρυνθούν πρώτη έρχεται η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη, με 20,9%, ακολουθεί η Μ. Ξενογιαννακοπούλου με 17,9%, η Κ. Μπατζελή μα 15,8%, ο Θ. Πάγκαλος με 15,2 και η Τίνα Μπιρμπίλη με 14,6%.