Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Καλεί Καραμανλή η Προανακριτική για το Βατοπέδι

Ομόφωνη η απόφαση για την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού


Διαφώνησαν με τη διατύπωση του περιεχομένου της επιστολής ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ
Την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αποφάσισε ομόφωνα η Προανακριτική επιτροπή για το Βατοπέδι, ύστερα και από την κατάθεση της συζύγου του Γ. Βουλγαράκη και συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής θα καταθέσει μέσω υπομνήματος.
Κατά την εξέτασή της από την Προανακριτική, η Αικατερίνη Πελέκη είχε δηλώσει: "Προφανώς υπήρξε κεντρική πολιτική απόφαση, που ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού και μεταφέρθηκε στους υπουργούς Μπασιάκο, Κιλτίδη, Κοντό και Δούκα από τους καθ' ύλην αρμόδιους Θεόδωρο Ρουσόπουλο και τον πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου".
Την πρόταση κατέθεσε ο ΛΑΟΣ κι έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη της επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι από την Προανακριτική έχει αποχωρήσει η Ν.Δ..
Στην επιστολή που απευθύνουν στον Κώστα Καραμανλή τα μέλη της επιτροπής, αναφέρουν τα εξής:
"Αξιότιμε κ. πρόεδρε. Στο πλαίσιο των εργασιών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου η επιτροπή έκρινε ομόφωνα ότι θα ήταν χρήσιμο να συμβάλλετε και με τη δική σας μαρτυρία στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Προς τούτο είμαστε στη διάθεσή σας να προσδιορίσουμε από κοινού τον προσφορότερο τρόπο για τη συμβολή σας αυτή".
Ωστόσο, το περιεχόμενο της επιστολής προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων. Με τον τρόπο που διατυπώθηκε διαφώνησαν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, ο Αντ. Σκυλλάκος από το ΚΚΕ και ο Θ. Πλεύρης από τον ΛΑΟΣ και ζήτησαν από την επιτροπή να του απευθυνθεί η επιστολή όπως σε όποιον άλλο μάρτυρα. 
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσιρώνης, τόνισε ότι "Λόγοι αξιοπρέπειας και σεβασμού επιβάλλουν να απευθυνθούμε με τον προσήκοντα σεβασμό προς ένα πρόσωπο που υπηρέτησε ένα κορυφαίο θεσμό. Επιθυμούμε να έρθει εδώ, αλλά υπάρχουν και άλλες δικονομικές και νομικές επιλογές".
Η Νέα Δημοκρατία, δια βουλευτών της που μετείχαν στην επιτροπή σχολίασε: "η πράσινη πολυκατοικία με πρωτοβουλία του θυρωρού της, του ΛΑΟΣ, αποφάσισε να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός στην Προανακριτική".