Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Συμφωνίες συνεργασίας και «περιβαλλοντικής ανησυχίας»

Προσπάθειες να φανεί ότι δεν έχει ματαιωθεί το έργο του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη κατέβαλαν χθες ο Γιώργος Παπανδρέου και ο ομόλογός του της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στη Σόφια. Και οι δύο, πάντως, υπογράμμισαν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών στον οικονομικό τομέα.

Παπανδρέου, Μπορίσοφ ξεφυλλίζουν μία από τις συμφωνίες που υπέγραψαν χθες στη Σόφια
«Παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον μας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», φρόντισε να πει με έμφαση ο Ελληνας πρωθυπουργός, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «κατανοεί» και τη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος. Ακριβώς σ' αυτή την «περιβαλλοντική ευαισθησία» αναφέρθηκε και ο κ. Μπορίσοφ, λέγοντας ότι περιμένει μια διεθνή περιβαλλοντική μελέτη, η οποία θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο. Φρόντισε, μάλιστα, να προσθέσει ότι οι αντιρρήσεις της χώρας του για τον αγωγό αυτό «δεν οφείλονται σε κάποιο πείσμα ή σε κάποιες δεσμεύσεις μας προς άλλες χώρες, που δεν υπάρχουν». Οπως είναι γνωστό, η Βουλγαρία ενδιαφέρεται για την προώθηση των αγωγών South Stream και Nabucco.

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε, αν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι αρνητική, αυτό θα σημαίνει το τέλος του σχεδίου για τον αγωγό. Και απάντησε ότι «θα σεβαστούμε τις αποφάσεις».

Στην κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «βαδίζει πλέον τον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας» και, επικαλούμενος την πρόσφατη αξιολόγηση του Γιουρογκρούπ, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «είναι μια χώρα αξιόπιστη, υπεύθυνη απέναντι στις διεθνείς υποχρεώσεις της, χτίζει ξανά σε στέρεες βάσεις τη φερέγγυα εικόνα της, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση».

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι εμπορικές τράπεζες της χώρας του, μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες ελληνικών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στη βουλγαρική αγορά, πέρασαν με επιτυχία τα τεστ αντοχής. Ο κ. Μπόρισοφ εξέφρασε την ελπίδα ότι, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 130 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, στις 9 Σεπτεμβρίου, θα εγκαινιάσει μαζί με τον κ. Παπανδρέου μια νέα σύνοδο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε με έμφαση για την ανάγκη της συνεργασίας στη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτων των παραμεθόριων ποταμών Στρυμόνα, Νέστου και Εβρου. Και ειδικά για τον Εβρο, είπε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εγκατασταθεί ένα σύγχρονο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών, αλλά αυτό απαιτεί και τη συνεργασία της Τουρκίας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ομολόγου του και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη της Βουλγαρίας στη συνθήκη Σένγκεν του χρόνου.