Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Φάρμακο από κάνναβη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Κυκλοφορεί και στη Βρετανία


Ενα φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το Sativex, με βάση την κάνναβη, εγκρίθηκε και θα κυκλοφορήσει και σε δεύτερη αγορά της Ευρώπης, την Ισπανία.

Το φάρμακο της εταιρίας GW Pharmaceuticals θα χορηγείται επικουρικά στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς ...
στις υπάρχουσες θεραπείες καθώς οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το Sativex, το οποίο ψεκάζεται κάτω από τη γλώσσα, μειώνει τη σπαστικότητα.


Τον περασμένο μήνα εγκρίθηκε η κυκλοφορία του στη βρετανική αγορά και η έγκριση κυκλοφορίας του στην ισπανική αγορά αποτελεί σημαντική ενίσχυση για την βρετανική φαρμακευτική GW και τον ισπανό εταίρο της, Almirall.


Μετά τη ρυθμιστική άδεια, το Sativex αναμένεται να κοστολογηθεί και να λάβει έγκριση δαπάνης από το ισπανικό υπουργείο Υγείας για το τέταρτο τρίμηνο του 2010.


Η GW ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε αίτηση για να λάβει έγκριση το φάρμακο, σύμφωνα με την αμοιβαία διαδικασία αναγνώρισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και σε άλλες, επιλεγμένες, ευρωπαϊκές αγορές, μεταξύ των οποίων στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.


Το φάρμακο αυτό έγινε το πρώτο με βάση την κάνναβη που έλαβε έγκριση από ρυθμιστικές αρχές όταν εγκρίθηκε στον Καναδά το 2005 για τον πόνο από νευροπάθεια, αλλά η κυκλοφορία του στην Ευρώπη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μεγαλύτερη εμπορική ευκαιρία.



enet.gr