Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Η Ρωσία απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών

Η Ρωσία θα απαγορεύσει την εξαγωγή σιτηρών από τις 15 Αυγούστου έως και την 1η Δεκεμβρίου έπειτα από την παρατεταμένη ξηρασία και τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρώσου πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η ανακοίνωση του κ. Πούτιν εκτίναξε τις τιμές των σιτηρών στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών.

"Εξαιτίας των αφύσικα υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας, εκτιμώ ότι είναι δικαιολογημένο ένα προσωρινό εμπάργκο στις εξαγωγές της Ρωσίας σε σιτάρι και στα παράγωγά του", δήλωσε ο Πούτιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Η ρωσική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τη φετινή σοδειά σε 70 με 75 εκατ. τόνους, από 90 εκατ. τόνους που είναι συνήθως.

Συνέπεια της μείωσης αυτής είναι οι τιμές του σιταριού, που παρουσίασαν τον Ιούλιο αύξηση 40%, να αυξηθούν ακόμα περισσότερο στην αρχή της εβδομάδας στις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές αγορές, καθώς η Ρωσία είναι μία από τους σημαντικότερους εξαγωγείς σιτηρών.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία εξήγαγε πέρσι 21,4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής της παραγωγής.

Ο κ. Πούτιν είπε ότι η κυβέρνηση θα δώσει επιδοτήσεις ύψους 10 δισ. ρουβλιών (335 εκατομμύρια δολάρια) καθώς και άλλα 25 δισ. ρούβλια σε δάνεια σε αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την ξηρασία.

Ωστόσο ο Ρώσος υφυπουργός Γεωργίας, εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτό το μέτρο υποστηρίζοντας ότι "είναι εύκολο να μειωθούν οι εξαγωγές αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις αυξήσουμε".