Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

«Παιδί στρατιώτης» δικάζεται στο Γκουαντάναμο

Η δίκη του Ομαρ Χαντρ, ενός Καναδού που συνελήφθη στο Αφγανιστάν σε ηλικία 15 ετών, άργησε οκτώ χρόνια. Αλλά άρχισε την Τρίτη στη βάση του Γκουαντάναμο και είναι η πρώτη της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο 23χρονος σήμερα Χαντρ ήταν παρών στην πρώτη ημέρα της δίκης που ήταν αφιερωμένη στην επιλογή του σώματος των ενόρκων που θα αποτελείται από στρατιωτικούς και το οποίο θα καθορίσει την ποινή του, αν φυσικά κριθεί ένοχος.

Ο Τζον Τζάκσον, ο μοναδικός στρατιωτικός συνήγορος που ο...
Χαντρ δέχθηκε να τον υπερασπιστεί, και οι στρατιωτικοί εισαγγελείς θα εξετάσουν 15 αξιωματικούς προτού επιλέξουν τουλάχιστον 5 ως ενόρκους. Η διαδικασία θα διαρκέσει το λιγότερο τρεις εβδομάδες.

Ο συνήγορος υπεράσπισης κατήγγειλε "την πρώτη δίκη ενός παιδιού στρατιώτη στη σύγχρονη ιστορία".

Τη Δευτέρα, ο στρατιωτικός δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση, ο Πάτρικ Πάρις, προκάλεσε έκπληξη κρίνοντας αποδεκτές τις "ομολογίες" που είχε κάνει ο Χαντρ στη φυλακή Μπάγκραμ και αργότερα στο Γκουαντάναμο, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με τον Χαντρ, βρισκόταν υπό σωματική και ψυχολογική βία.

Ένας από τους ανθρώπους που τον είχαν ανακρίνει είχε δηλώσει το Μάιο στο δικαστήριο ότι είχε απειλήσει τον Χαντρ ότι θα τον βιάσει, αν δεν ομολογήσει. Άλλοι μάρτυρες εξήγησαν ότι την πρώτη φορά που ανακρίθηκε ο Χαντρ ήταν ακόμα υπό την επήρεια αναισθητικών φαρμάκων, αφού είχε υποβληθεί σε πολλές, σοβαρές επεμβάσεις.

Ο Χαντρ κατηγορείται ότι έριξε μία χειροβομβίδα που σκότωσε έναν αμερικανό στρατιώτη τον Ιούλιο του 2002 στο Κοστ του Αφγανιστάν. Ο ίδιος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ έκρινε ότι η δίκη του Χαντρ μπορεί να δημιουργήσει άσχημο προηγούμενο για τα παιδιά στρατιώτες σε όλο τον κόσμο. Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις Ράντικα Κουμαρασουάμι χαρακτήρισε τη δίκη αμφίβολης νομιμότητας, ενώ έκανε έκκληση στις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν με τη δίκη.