Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Μήνυμα Γιώργου προς απρόθυμους


Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
Η απροθυμία μελών της κυβέρνησης να εκτεθούν ως υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να δώσουν μια εκλογική μάχη σε μια δύσκολη για την κυβέρνηση περίοδο, κυρίως λόγω της εφαρμογής του Μνημονίου, αναγκάζει τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να τους στείλει τελεσίδικο μήνυμα, ότι αυτός θα αποφασίσει ποιος θα είναι υποψήφιος, και όποιος δεν δεχθεί δεν θα συνεχίσει να είναι υπουργός.

Το μήνυμα Παπανδρέου το έδωσε ο Γ. Πεταλωτής
Αυτό το μήνυμα επί της ουσίας περιέχεται σε χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή, σύμφωνα με τις οποίες κανείς υπουργός δεν είναι μόνιμος και ο πρωθυπουργός αποφασίζει ποιος θα είναι υπουργός και μέχρι πότε. Ο κ. Πεταλωτής είπε αυτό που έγραψε προχθές και η «Ε», ότι ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με κανέναν και θα ανακοινώσει απλώς τις αποφάσεις του.

Οι περιφερειάρχες θα ανακοινωθούν την Κυριακή νωρίς το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Γ. Παπανδρέου έχει λάβει προτάσεις από την επιτροπή επιλογής υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, όμως -όπως έλεγε μέλος της- μπορεί να αποδεχθεί τις δέκα από τις 13, μπορεί όμως να τις απορρίψει κι όλες και να ορίσει όποιους αυτός νομίζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κενές θέσεις που θα προκύψουν στην κυβέρνηση θα συμπληρωθούν το ίδιο βράδυ της Κυριακής ή την επόμενη μέρα. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι το υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη θα γίνει με νέα σύνθεση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, είπε, όταν ρωτήθηκε για τις αρνήσεις υπουργών - υφυπουργών να είναι υποψήφιοι, ότι «επειδή οι υπουργοί κάνουν δηλώσεις και δίνουν συνεντεύξεις αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού, με βάση τις οποίες αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να ορίζει ποιος είναι υπουργός σε ποια θέση και μέχρι πότε». Υπογράμμισε ότι είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να ορίσει τα πρόσωπα των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αναφερόμενος σ' εκείνους τους υπουργούς που εκδηλώνουν την επιθυμία τους να παραμείνουν στο ίδιο υπουργείο, είπε ότι «δεν υπάρχει υπουργός που νομίζει ότι είναι μόνιμος σε κάποιο υπουργείο...».

Ο πρωθυπουργός σήμερα το απόγευμα θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα το μεσημέρι θα συναντηθεί εν όψει της ΔΕΘ με τους 12 εκπροσώπους μαζικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΣΕΒΕ, ΣΕΒ κ.ά.).