Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Παιδεία... προκάτ

Με μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με όσους αναπληρωτές επιτρέψουν οι... πιστώσεις για να καλυφθούν τα κενά, με το 20% των βιβλίων να μην έχει ακόμη παραληφθεί και με τα ποσοστά διπλοβάρδιας να κινδυνεύουν να εκτοξευτούν από το 10% στο 15%, ξεκινά στις 13 Σεπτεμβρίου η σχολική χρονιά στη Θεσσαλονίκη.

Με πρόχειρες κατασκευές και με λυόμενα αντιμετωπίζεται προς το παρόν το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Πεύκων
«Περιμένουμε αποχωρήσεις-ρεκόρ, τουλάχιστον 850 εκπαιδευτικών, στις δύο διευθύνσεις εκπαίδευσης του νομού, για τις οποίες δεν θα υπάρξει αναπλήρωση πάνω από 18%», αναφέρει ο πρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ Τριαντάφυλλος Τρανός.

«Τεράστια κενά ακόμη και στο πολεοδομικό συγκρότημα», βλέπουν οι εκπαιδευτικοί. «Τα βιβλία θ' αργήσουν, τα περισσότερα σχολεία είναι στο γνωστό χάλι, αίθουσες με γυψοσανίδα ή προκάτ στο προαύλιο, μαθήματα σε υπόγεια, διπλοβάρδια που φτάνει το 40% σε κάποιες περιοχές, όπως η Πολίχνη», είναι η εικόνα που δίνει ο συνδικαλιστής Τριαντάφυλλος Τρανός.

«Ανησυχούμε πολύ για συμπτύξεις τμημάτων, έχουμε τον υψηλότερο δείκτη συγχνωτισμού στην Ευρώπη. Είναι τεράστιο παιδαγωγικό ζήτημα να στοιβάζονται τα παιδιά στις αίθουσες. Θα υποχρεώσουν τους εκπαιδευτικούς να γυρνάνε από νομό σε νομό κι από σχολείο σε σχολείο για να διδάξουν. Αυτό είναι το σύγχρονο σχολείο; Νομίζω ότι θα είναι μια χρονιά με πολλές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις», τονίζει.

Ηδη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν καταθέσει αιτήσεις για συνταξιοδότηση περισσότεροι από 300 εκπαιδευτικοί, αριθμός ο οποίος αναμένεται να υπερδιπλαστιαστεί τις επόμενες μέρες. Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρτσιώτης, λέει στην «Ε»:

«Περιμένουμε πανελλαδικά αποχωρήσεις 12 χιλιάδων εκπαιδευτικών. Εμείς εδώ θα κάνουμε προσπάθεια να καλύψουμε τα κενά με πολύ καλή κατανομή του προσωπικού. Υπάρχουν πιστώσεις και για αναπληρωτές. Στις τρεις βασικές ειδικότητες του νέου σχολείου -πληροφορικής, ξένων γλωσσών και γυμναστών- θα γίνουν μεταφορές εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

Στο μεταξύ, ο εφιάλτης της διπλοβάρδιας επιστρέφει. Εάν δεν ανοίξει η... στρόφιγγα της χρηματοδότησης για την κατασκευή νέων διδακτηρίων στη Θεσσαλονίκη, το ποσοστό των σχολείων που θα λειτουργούν πρωί - απόγευμα, αναμένεται να αυξηθεί από 10% σε 15% μέσα στο 2011. Πολλοί εργολάβοι δεν παραδίδουν έτοιμα σχολεία, γιατί δεν έχουν πληρωθεί.

«Η Νομαρχία χρωστάει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ στους εργολάβους, που μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να παγώσουν τα έργα. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πήραμε μόλις δύο εκατομμύρια ευρώ. Περιμένουμε άλλα τέσσερα, σύμφωνα με δέσμευση του υπουργού Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, για να ξεμπλοκάρουμε τη διακοπή των εργασιών», επισημαίνει ο αντινομάρχης Παιδείας, Ευθύμης Φωτόπουλος. «Αν δεν παραδώσουμε σχολικές μονάδες, θα ξεφύγουμε πάνω από το 15% φέτος», πρόσθεσε.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν 265 σχολεία, από τα οποία 33 θα λειτουργούν φέτος σε καθεστώς διπλοβάρδιας. Στο νομό υπάρχουν 1.095 σχολεία, από τα οποία τα 68 σε διπλοβάρδια. Κυρίως οι περιφερειακοί δήμοι, κάνουν συνεχώς αιτήσεις για νέες αίθουσες.



Οι ανάγκες

«Εδώ και επτά χρόνια, με αποκλειστική υπαιτιότητα του υπουργείου Παιδείας, καθυστερεί το 3ο Δημοτικό, ενώ έχουμε οικόπεδο, μελέτες, όλα είναι έτοιμα. Το ενέταξε στα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και δεν είδαμε ποτέ. Μαζί καθυστερεί και το 4ο νηπιαγωγείο. Οι ανάγκες οριακά καλύπτονται. Η νομαρχία καθυστερεί το γυμνάσιο και το λύκειο. Τα σχολεία αυτά θα εξυπηρετούσαν 700-800 παιδιά. Με πολύ προβληματισμό, τολμώ να προβλέψω και τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό φέτος. Εύχομαι να μην τριτώσει το κακό στη διανομή βιβλίων», τονίζει ο δήμαρχος Πανοράματος, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης.

«Αμεση ανάγκη είναι να χτιστούν ένα γυμνάσιο, ένα λύκειο, ένα δημοτικό και δύο νηπιαγωγεία. Σχολεία που θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί δεν προχώρησαν. Εκκρεμούν ένα δημοτικό κι ένα νηπιαγωγείο στην Τερψιθέα. Δυο σχολεία που επρόκειτο να κατασκευάσει ο ΟΣΚ δεν ξεκίνησαν. Εδώ και τρία χρόνια έχει υπογραφεί σύμβαση, αλλά δεν μπήκε ούτε μια πέτρα», τονίζει ο δήμαρχος Σταυρούπολης, Διαμαντής Παπαδόπουλος.*