Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ανασχηματισμός: Η νέα κυβέρνηση αναλυτικά

Λίγα λεπτά παραμένουν μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που δείχνει σαρωτικός και πως ενισχύει συγκεκριμένους τομείς, όπως της οικονομίας, της ανάπτυξης και της ενέργειας.

Σύμφωνα με τις έγκυρες και αποκλειστικές πληροφορίες του NewsIt μία θέση στην κυβέρνηση λαμβάνει ο Χρήστος Παπουτσής και συγκεκριμένα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ τη θέση της κας Μπατζελή θα πάρει ο Κώστας Σκανδαλίδης. Υφυπουργός σε αυτό το υπουργείο μπαίνει η Μιλένα Αποστολάκη, που σημαίνει ότι όλη η ηγεσία του υπουργείου αποχωρεί.

Από το υπουργείο Υγείας θα απομακρυνθεί η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία θα αναλάβει αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών στη θέση του κ. Δρούτσα. Ο κ. Δρούτσας αναβαθμίζεται σε υπουργός Εξωτερικών, αφού αφήνει τη θέση ο πρωθυπουργός. Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα απόδημου ελληνισμού αναλαμβάνει ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο κ. Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος θα πάρει τη θέση του Σπύρου Κουβέλη.

Το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αναλάβει ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς το υπουργείο συγχωνεύεται και γίνεται υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για υπουργείο Υγείας και Αθλητισμού. Συστήνεται το υπουργείο προεδρίας το οποίο θα αναλάβει ο κ. Ραγκούσης ο οποίος διατηρεί και το υπουργείο Εσωτερικών, όπως γινόταν και παλαιότερα. Ο κ. Ξυνίδης αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τη Βόρεια Ελλάδα και την ανάπτυξη.

Το γεγονός αυτό ότι αναλαμβάνει ρόλο ο κ. Ξυνίδης ίσως επιφέρει και ανασχηματισμό στο ΠΑΣΟΚ με το επικρατέστερο όνομα για την αντικατάστασή του στο Εθνικό Συμβούλιο να είναι ο κ. Καρχιμάκης.

Ο κ. Παμπούκης αναλαμβάνει το υπουργείο Επικρατείας και Επενδύσεων, το οποίο θα έχει υπό τον έλεγχό του όλα τα μεγάλα project που θα φθάνουν στη χώρα μας.

O κ. Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας το οποίο θα συμπεριλαμβάνει πλέον και ένα κομμάτι της ενέργειας. Ένα νέο υπουργείο είναι εκείνο των Θαλασσίων Μεταφορών και Νήσων όπου εκεί θα αναλάβει επικεφαλής ο κ. Διαμαντίδης με υφυπουργό την κα Ελπίδα Τσουρή.

Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού θα αναλάβει ο Τηλέμαχος Χυτήρης με αρμοδιότητα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτοί που παραμένουν στη θέση τους είναι η κα Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας, ο κ. Βενιζέλος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο κ. Ρέππας στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Φυσικά αμετακίνητος είναι και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου.

Στη θέση του παραμένει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο κ. Πάγκαλος κάτι που ήταν ευρέως γνωστό από την αρχή που είχε ξεκινήσει η κουβέντα για ανασχηματισμό. Στη θέση του φαίνεται να παραμένει και ο κ. Γερουλάνος.

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες

Πρωθυπουργός: Γιώργος Παπανδρέου

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος
Υπουργός Επικρατείας: Χάρης Παμπούκης

Υπουργείο Προεδρίας: Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
Αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας αρμόδιος για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ανάπτυξη: Σωκράτης Ξυνίδης

Υπουργείο Ανάπτυξης
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Τάκης Ρήγας στον τομέα του Εμπορίου
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας στον τομέα των Επενδύσεων

Υπουργείο Οικονομικών
υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Υπουργείο Εξωτερικών
υπουργός: Δημήτρης Δρούτσας
αναπληρωτής υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα
υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας Υπουργός: Βαγγέλης Βενιζέλος
αναπληρωτής υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης

Υπουργείο Εργασίας:
υπουργός: Λούκα Κατσέλη

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:
Υπουργός Χρήστος Παπουτσής
υφυπουργός: Μανώλης Όθωνας

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και ΘρησκευμάτωνΥπουργός: Αννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρώτρια υπουργός: Φώφη Γεννηματά

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Δημήτρης Ρεππας

Υπουργείο Υγείας Διατροφής και Άθλησης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΥπουργός: Κώστας Σκανδαλίδης
υφυπουργός: Μιλένα Αποστολάκη

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών
Υπουργός: Τίνα Μπιρμπίλη

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων ΔικαιωμάτωνΥπουργός: Χάρης Καστανίδης

Υπουργείο Πολιτισμού και ΤουρισμούΥπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τα μέσα ενημέρωσης: Τηλέμαχος Χυτήρης

Υπουργείο Θαλασσίων Μεταφορών και Νήσων
Υπουργός: Γιάννης Διαμαντίδης
υφυπουργός: Ελπίδα Τσουρή

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ανασχηματισμό προκαλούνται και αλυσιδωτές μετακινήσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά την είσοδό τους στην κυβέρνηση του κ. Ξυνίδη και Παπουτσή. Τη θέση του κ. Ξυνίδη ως γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου αναλαμβάνει όπως όλα δείχνουν ο κ. Καρχιμάκης, ενώ τη θέση του κ. Παπουτσή και ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα αναλάβει ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Πάντως, ο "μεταμεσονύχτιος" ανασχηματισμός είναι σαρωτικός και το νέο κυβερνητικό κλίμα είναι πολυπληθέστατο. Από την παλιά κυβέρνηση από υπουργούς αποχωρεί μόνο η κα Κατερίνα Μπατζελή και από τους υπόλοιπους απλά μετακινούνται σε διαφορετικά υπουργεία.

Τα υπουργεία πχ της Ανάπτυξης και της Ναυτιλίας που είχαν ενσωματωθεί επανέρχονται όπως ήταν μέχρι τώρα, ενώ για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα παρατηρούνται τόσοι πολλοί αναπληρωτές.