Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Υγροηλεκτρισμός: Φως από τον αέρα

Στο προσκήνιο έρχεται μια επίμαχη τεχνολογία που φιλοδοξεί να «συλλέξει» δωρεάν ηλεκτρισμό από τον αέρα, ιδίως όταν υπάρχει υγρασία, δημιουργώντας ελπίδες ότι μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά μια νέα μορφή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο ερευνητής δρ Φερνάντο Γκαλεμπέκ, από το Ινστιτούτο Χημείας του πανεπιστημίου του Καμπίνας, του Σάο Πάουλο στη Βραζιλία, παρουσίασε στο τελευταίο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, όπως μεταδίδει το BBC, μια νέα μέθοδο με βάση την οποία μικρά ηλεκτρικά φορτία είναι δυνατό να συλλεχθούν απ' ευθείας από τον υγρό αέρα, παράγοντας ηλεκτρισμό, όπως δηλαδή το "φως" συλλέγεται από τα ηλιακά πάνελ των φωτοβολταϊκών και μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό, με ανάλογο τρόπο θα μπορούσε ο ηλεκτρισμός να συλλέγεται από πάνελ απ' ευθείας από τον υγρό αέρα.
Η πρωτοποριακή τεχνολογία αξιοποιεί ένα ελάχιστα γνωστό ατμοσφαιρικό φαινόμενο, ενώ όλα δείχνουν πώς διάφορα μέταλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συλλέξουν αυτόν τον "αέρινο ηλεκτρισμό", ιδίως σε περιοχές με υγρό κλίμα.
Ο Φερνάντο Γκαλεμπέκ εκτιμά ότι μελλοντικά μπορεί να υπάρχουν ειδικά "υγροηλεκτρικά πάνελ", όπως τα φωτοβολταϊκά, που θα "συλλέγουν" τον ηλεκτρισμό από την ατμόσφαιρα, καθώς τα μέταλλα που τοποθετούνται σε ένα υγρό περιβάλλον, απορροφούν νερό από την επιφάνειά τους και έτσι φορτίζονται ηλεκτρικά, είτε με θετικά είτε με αρνητικά ηλεκτρικά φορτία. Με άλλα λόγια, υποστηρίζει ότι το νερό μπορεί να αποθηκεύσει ηλεκτρικά φορτία.
Άλλοι ειδικοί, ωστόσο, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, τόσο για το ίδιο το φαινόμενο, όσο και για την αποδοτικότητα του σε παραγόμενα ηλεκτρικά φορτία.
Αν και το παραγόμενο ρεύμα είναι πολύ μικρό, 100 εκατομμύρια φορές μικρότερο από το ρεύμα που παράγει ένα ηλιακό πάνελ και επίσης εκατομμύρια φορές μικρότερο από το ρεύμα μιας μπαταρίας ΑΑ, φαίνεται παρ' όλα αυτά να συνιστά μια παραμελημένη μέχρι σήμερα πηγή ηλεκτρισμού.
Πάντως, ο φυσικός Μαρίν Σόλασιτς του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, ο οποίος είναι εφευρέτης μιας καινοτομικής τεχνολογίας ασύρματης μεταφοράς ηλεκτρισμού, της Witricity, θεωρεί την τεχνική του Γκαλεμπέκ "πολύ ενδιαφέρουσα" και "καλή περιοχή έρευνας", αν και πιστεύει ότι ίσως αποδειχτεί δύσκολο τελικά να εφαρμοστεί στην πράξη, λόγω της ανεπαρκούς "συλλογής" ηλεκτρισμού από τον αέρα.
Στο παρελθόν, πάντως, υπήρξαν κι άλλες απόπειρες να "αντληθεί" ηλεκτρικό ρεύμα από τον αέρα, αλλά όλες απέτυχαν.