Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

«Καρφιά» Παπαθανασίου κατά Αβραμόπουλου για το έλλειμμα

Στα ονόματα των πρώην υπουργών Οικονομίας και Υγείας Γιάννη Παπαθανασίου και Δημήτρη Αβραμόπουλο «σκόνταψαν» οι εισαγγελικές αρχές, κατά την έρευνα που έγινε για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, ύστερα από τη μηνυτήρια αναφορά του ΛΑΟΣ, δια του βουλευτή του Θανάση Πλεύρη, καθώς και τριών ιδιωτών. Τελικά η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή, προκειμένου να αποφασιστεί αν συντρέχουν λόγοι να εφαρμοστεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Ο Γιάννης Παπαθανασίου σε ανακοίνωσή του αρνείται κάθε ανάμιξη με την παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων, αλλά παίρνει αποστάσεις από την πολιτική που ακολούθησε ο Δ. Αβραμόπουλος στο υπουργείο Υγείας με τα χρέη των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη δικογραφία προκύπτει ότι ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα ανερχόταν σε 5,2 δισ. ευρώ, στους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώθηκε ότι ανερχόταν σε 2,8 δισ. ευρώ. Συμμετοχή στην κατασκευή των ανακριβών αυτών στοιχείων είχε και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να είναι γνωστό ποιος έδωσε την εντολή να κινηθεί με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο δεν υπάρχει ουδεμία μαρτυρία-κατάθεση η οποία να κάνει σαφή ονομαστική αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, ενώπιον της 8ης Πταισματοδίκου είχε καταθέσει, δια υπομνήματος, και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης ο οποίος υποστήριξε ότι η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας «οφείλεται μεταξύ άλλων και στην πλαστογραφία των δημοσιονομικών στοιχείων του κράτους».

Επίσης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε αναφερθεί σε πόρισμα επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατετέθη στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, και διαπίστωνε για το προηγούμενο έτος (2009) ότι "τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου (προς τη Εurostat) δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία που είχαν στείλει στην Εθνική ΣτατιστικήΥπηρεσία οι διάφοροι φορείς και υπηρεσίες".

Γ. Παπαθανασίου: Θα αποκαλυφθεί ποιος είπε ψέματα και για ποιους λόγους

Ως ευκαιρία για να αποκαλυφθούν ένα προς ένα τα ψεύδη της κυβέρνησης για τις ευθύνες της προηγούμενης διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει ο Γιάννης Παπαθανασίου τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, καθώς "εδώ και μήνες οι πολίτες, τα κόμματα, τα ΜΜΕ ακούν μόνο τα απίστευτα ψεύδη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ακούν για παράδειγμα ότι δήθεν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέκρυψε από την Eurostat τα χρέη των νοσοκομείων"

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας δηλώνει πως "η Ελλάδα είχε ενημερώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τη Eurostat για αυτή την εκκρεμότητα, χωρίς να αποκρύψει την πραγματικότητα".

Στη γραπτή του δήλωση ο Γιάννης Παπαθανασίου επισημαίνει ότι "στις 29 Ιουνίου 2009 εστάλη σχετική επιστολή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αριστείδη Καλογερόπουλου – Στράτη προς το Γενικό Γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κ. Εμμανουήλ Κοντοπυράκη, που κοινοποιήθηκε στη Eurostat, και ανέφερε ότι τα χρέη των νοσοκομείων ήταν 2,2 δισ. ευρώ χωρίς τις επιπλέον απαιτήσεις προμηθευτών που δεν είχαν ελεγχθεί και που θα οριστικοποιούνταν μετά από έλεγχο και διαπραγμάτευση ως το τέλος του έτους".

Ο κ. Παπαθανασίου σημειώνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γνώριζε την αλληλογραφία με την Eurostat, αλλά την απέκρυψε για να συκοφαντήσει την Ν.Δ. Ταυτόχρονα επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξκαι στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι προχώρησε στην αναγνώριση χρεών, χωρίς να έχει προηγηθεί αυστηρός έλεγχος ως προς τη νομιμότητα και την ακρίβεια των στοιχείων και χωρίς σκληρή διαπραγμάτευση. "Αναγνώρισε χρέος χωρίς προηγούμενο έλεγχο και διαπραγμάτευση. Με αποτέλεσμα σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά να κατηγορείται και από τους δικούς της βουλευτές για τις διαδικασίες που ακολουθεί", καταλήγει ο κ. Παπαθανασίου.

Νίπτει τας χείρας του ο Δημ. Αβραμόπουλος

Κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση αρνήθηκε με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος: "Το ζήτημα δεν αφορά το υπουργείο Υγείας, διότι στην ενημέρωση που γίνεται προς το υπουργείο Οικονομικών και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι οποίοι ενημερώνουν τη Εurostat, όλα τα στοιχεία που εστάλησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας υπήρξαν πάντοτε ακριβή, πλήρη, διασταυρωμένα και διαφανή, είχαν, δε, παρουσιαστεί κατ΄ επανάληψη και στη Βουλή των Ελλήνων" αναφέρεται στην ανακοίνωση.