Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Προς Μητρόπουλο ο ΣΥΝ, με αντίλογο υπέρ Αλαβάνου

Την επόμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα οριστικοποιήσει τον υποψήφιο που θα στηρίξει στην Περιφέρεια Αττικής. Χθες συνεδρίασαν τόσο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ όσο και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΣΥΝ επιβεβαίωσαν την απόφαση που έλαβαν πριν από καιρό, δηλαδή να ενθαρρύνουν τις διεργασίες που γίνονται στον χώρο των διαφωνούντων του ΠΑΣΟΚ, που προωθούν, όπως όλα δείχνουν, την υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου.

Οξεία κριτική κατά της Δημοκρατικής Αριστεράς άσκησε ο Αλ. Τσίπρας κατηγορώντας τα στελέχη της ότι βρίσκονται «στην πλευρά της υποστήριξης μιας πολιτικής που καταστρέφει την κοινωνία»
Στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε η πρώτη συνεννόηση για τις υποψηφιότητες που θα στηρίξει το συμμαχικό σχήμα. Κάποιοι επιμένουν στην υποψηφιότητα του Αλέκου Αλαβάνου, κάποιοι άλλοι αντιστέκονται στην πιθανή υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου, χωρίς όμως να στηρίζουν κάποια άλλη. Την υποψηφιότητα του Αλέκου Αλαβάνου δεν στηρίζει ο ΣΥΝ, θεωρώντας ότι δεν πληροί κάποια κριτήρια που έχει θέσει το κόμμα της Αριστεράς.

Το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Σεπτεμβρίου, εφ' όσον υπάρξει συμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπο που θα υποστηριχθεί, θα συνεδριάσει η ΚΠΕ του ΣΥΝ, για να επισημοποιήσει το θέμα.

Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ άσκησε κριτική στη Δημοκρατική Αριστερά και στον Φώτη Κουβέλη, για την πρόταση στήριξης του έως χθες Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη.

«Πολιτική η αντιπαράθεση»

Οπως είπε στο «Μέγκα» ο Αλέξης Τσίπρας, «εκτιμώ τον κ. Καμίνη ως έναν σοβαρό άνθρωπο, που μάχεται για τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά είναι άλλο η εκτίμηση σε προσωπικό επίπεδο και άλλο το να δώσουμε διά του κ. Καμίνη συγχωροχάρτι σε μια πολιτική που έχει υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας. Πραγματικά εκπλήσσομαι και θλίβομαι όταν ακούω από πρώην συντρόφους μου ότι η αντιπαράθεση στο αυτοδιοικητικό πεδίο δεν είναι πολιτική αντιπαράθεση. Είναι κατεξοχήν πολιτική αντιπαράθεση. Ακόμα και αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο, που υπάρχει και δεν μπορούμε να κρυφτούμε απ' αυτό, ακόμα και αν δεν υπήρχαν αυτές οι κυβερνητικές επιλογές, είναι μια κατεξοχήν πολιτική αντιπαράθεση».

Κατηγόρησε στη συνέχεια τη Δημοκρατική Αριστερά ότι λειτουργεί σαν συμπληρωματική δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Οταν ρωτήθηκε εάν απαντάει αρνητικά στην πρόταση για στήριξη του Γιώργου Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων, απάντησε: «Οχι απλά αρνητικά. Ισα ίσα εκπλήσσομαι με την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι πρώην σύντροφοί μας, από μια λογική ριζοσπαστικής ανανεωτικής Αριστεράς σε μια λογική συμπληρωματικής δύναμης στο κυβερνών κόμμα εξουσίας, που σήμερα ασκεί ίσως τη σκληρότερη πολιτική που έχει ακολουθήσει ποτέ κυβέρνηση μετά τη Μεταπολίτευση».

Και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του πρόσθεσε: «Δεν θέλω να μπω σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης, γιατί πραγματικά δεν με ενδιαφέρει. Αν κάποιοι επιλέγουν να βρίσκονται στην πλευρά της υποστήριξης μιας πολιτικής που καταστρέφει την κοινωνία, θα κριθούν από τους πολίτες».