Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Σύγκρουση δύο F-16 στον αέρα, νεκρός ένας πιλότος

Νεκρός βρέθηκε ο πιλότος που αγνοείτο μετά τη σύγκρουση δύο αεροσκαφών τύπου F-16, ενός διθέσιου και ενός μονοθέσιου. Οι πιλότοι του διθέσιου μαχητικού εντοπίστηκαν σώοι και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Ο ένας εκ των δύο θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς εντοπίστηκε εσωτερική αιμορραγία.
Όπως διαπιστώθηκε από τις ιατρικές εξετάσεις, ο ένας εκ των δύο πιλότων έχει εσωτερική αιμορραγία, η κατάσταση του κρίθηκε ιδιαίτερα σοβαρή και αποφασίστηκε να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση. Ο δεύτερος πιλότος που επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ιεράπετρας, είναι καλά στην υγεία του.

Η σύγκρουση έγινε λίγο πριν τις τρεις σήμερα το μεσημέρι νοτιοδυτικά της νήσου Χρυσή στην Κρήτη. Τα δύο μαχητικά μετείχαν μαζί με ακόμη τέσσερα αεροσκάφη του ιδίου τύπου σε άσκηση. Απογειώθηκαν από τη Σούδα και ανήκαν στην 340 Σμηναρχία Μάχης της 115 Πτέρυγας Μάχης. Η άσκηση προέβλεπε διάφορα σενάρια μάχης, από απλούς εγκλωβισμούς με πυραύλους μέχρι και κοντινές αερομαχίες αναχαίτισης.

Για το σκοπό αυτό τα μαχητικά χωρίστηκαν σε δύο ζευγάρια -τέσσερις εναντίον δύο- και ξεκίνησαν την εκπαίδευση πετώντας σε χαμηλά ύψη. Σε μια από τις κοντινές εικονικές αερομαχίες, ένα διθέσιο και ένα μονοθέσιο αεροσκάφος συγκρούστηκαν. Οι πιλότοι των άλλων δύο αεροσκαφών αντιλήφθηκαν το γεγονός, ειδοποίησαν και παρέμειναν στην περιοχή μέχρι να καταφτάσουν τα σωστικά συνεργεία.


Η περιοχή στην οποία συγκρούστηκαν τα δύο μαχητικά
Για τα αίτια της σύγκρουσης θα συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα εξετάσει όλα τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μαρτυρίες των επιζόντων αλλά και τους άλλους πιλότους που συμμετείχαν στην άσκηση.

Στην Κρήτη μεταβαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.



Γιώργος Τσακίρης