Εκκληση στους ομογενείς Κρήτες να συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και, χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες και τις γνώσεις τους, να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα σε βάρος των Ελλήνων, απηύθυνε από το βήμα το συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Υποστήριξε ότι, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση πριν από δέκα μήνες, η χώρα «ήταν έτοιμη να βουλιάξει, κοντά στη χρεοκοπία». Γι' αυτό, πρόσθεσε, «πήραμε μέτρα δύσκολα, που πόνεσαν τους πάντες, ακόμη κι αυτούς που μικρή ή καμία ευθύνη δεν είχαν για την κρίση. Ομως, δεν γινόταν αλλιώς, ήταν καθήκον προς την πατρίδα», κατέληξε.
Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε ορισμένα «αυτονόητα» της ελληνικής πραγματικότητας, τα οποία έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση.
«Αυτονόητο είναι -είπε- το Δημόσιο να μη λειτουργεί και να δημιουργεί ελλείμματα προσλαμβάνοντας υπαλλήλους για κομματικούς, ψηφοθηρικούς λόγους, επειδή είναι προσωπικοί μας φίλοι ή ψηφοφόροι, αντί να τους επιλέγουμε αξιοκρατικά.
»Αυτονόητο είναι να δημιουργείται τεράστια γραφειοκρατία που δεν αφήνει να στεριώσει καμιά επενδυτική προσπάθεια, καθώς ο ξένος ή ο Ελληνας επενδυτής τρέμει την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.
»Αυτονόητο είναι τα Ταμεία μας να είναι άδεια, όταν χαρίζουμε φόρους στους πλουσιότερους και ρίχνουμε όλα τα βάρη στους φτωχότερους.
»Αυτονόητο είναι να γενικεύεται η αίσθηση της αδικίας, όταν ο πολίτης βλέπει διαφθορά ακόμη και στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Πολιτικοί να δίνουν το κακό παράδειγμα και παράλληλα κανένας να μην τιμωρείται. Και αυτονόητα λέει ο πολίτης: "Εγώ γιατί να πληρώσω φόρους;".
»Αυτονόητο είναι να λυγίσει το κράτος, όταν υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
»Αυτονόητο είναι όταν υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα, όταν από το 1971 δεν έχει δοθεί νέα άδεια σε φορτηγατζήδες, να κοστίζουν πολύ οι μεταφορές και βεβαίως τα προϊόντα μας ακόμη περισσότερο».
Για να αλλάξουν όλα αυτά, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει την «επανάσταση του αυτονόητου».
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα χάνει κάθε χρόνο 20 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της διαφθοράς και ότι οι πρακτικές δεκαετιών και η προηγούμενη κυβερνητική πολιτική διόγκωσαν το χρέος και τα ελλείμματα. «Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα. Είναι όμως μια χώρα που δεν σεβαστήκαμε. Δεν διαχειριστήκαμε σωστά. Ούτε τον φυσικό μας πλούτο ούτε το ανθρώπινο δυναμικό, τον πολίτη αυτής της χώρας, τη νέα γενιά, τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο και επιχειρηματία».
Εκκληση για επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ακροατές του να αποκρούουν με επιχειρήματα όσους λένε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει. «Το πρώτο που σας ζητώ είναι να τους διακόψετε και να τους πείτε: Τέλος η μιζέρια. Τέλος οι δικαιολογίες. Η Ελλάδα μπορεί. Επενδύστε στην Ελλάδα. Δεν εννοώ αναγκαστικά όμως χρήματα. Αλλά με τον χρόνο σας, την εμπειρία σας, τις επαφές σας, τις γνώσεις σας, τη φαντασία σας, σας καλώ να συμμετέχετε στην κοσμογονία που επιχειρούμε στην Ελλάδα».
Ειδικά για την Κρήτη, είπε ότι εκπονείται ένα σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα στηριχθεί στις προτάσεις και των ομογενών και ανακοίνωσε την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας στο πρότυπα της «Εγνατία», η οποία θα κατασκευάσει τον βόρειο και τον νότιο οδικό άξονα του νησιού και το αεροδρόμιο Καστελλίου. Στελέχη της «Εγνατία» πρόκειται σύντομα να έλθουν στο νησί, για να εγκαταστήσουν τα διαχειριστικά συστήματα και εργαλεία της νέας εταιρείας.
Νωρίτερα το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το χωριό Κριτσά, όπου λειτουργεί ένας πρότυπος αγροτικός συνεταιρισμός, ο οποίος έχει αποσπάσει παγκόσμιες διακρίσεις για το λάδι και άλλα προϊόντα που εξάγει. Το χωριό αυτό είχε επισκεφθεί πολλές φορές και ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου.
Στο ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, έφτασαν περίπου 15 άτομα από τον Μακρύ Γιαλό, όπου υπάρχουν αντιδράσεις για τον «Καλλικράτη», αλλά δεν κατάφεραν να δουν τον πρωθυπουργό. Τον είδε όμως ο πρόεδρος της Γαύδου, μαζί με φίλους του νησιού και του ανέπτυξαν το πρόβλημα που δημιουργείται με την κατάργηση των δρομολογίων των μικρών πλοίων και τον πλήρη αποκλεισμό τους εδώ και ένα μήνα. Ο κ. Παπανδρέου τούς άκουσε και υποσχέθηκε ότι το πρόβλημα θα εξεταστεί από τα αρμόδια υπουργεία.
Ο κ. Παπανδρέου δεν έμεινε τελικά όλο το Σαββατοκύριακο στο Λασίθι, για να ξεκουραστεί, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αναχώρησε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής για την Αθήνα. Στο ταξίδι του στην Κρήτη τον συνόδευσαν ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πελτσάνικος και οι Κρήτες υφυπουργοί Σταύρος Αρναουτάκης και Μιχάλης Καρχιμάκης.
ΑΝΝΑ ΠΑΠΑ