Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Το πρασινογάλαζο ντόμινο στις περιφέρειες

Το σταυρόλεξο της επιλογής υποψηφίων σε περιφέρειες και δήμους «αγκάθια» καλούνται να λύσουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Το μεν ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του σε επίπεδο περιφερειαρχών -όλα τα ονόματα θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα στα γενέθλια του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ 3ης και 5ης Σεπτεμβρίου- αλλά και στους μεγάλους δήμους της χώρας.
Δύο προβληματικές πόλεις

Η δε Ν.Δ. έχει ανακοινώσει 10 από τους 13 υποψήφιους περιφερειάρχες, αλλά τα μεγάλα της προβλήματα παραμένουν στους δήμους Πειραιά και Πατρών κυρίως, ενώ μαίνεται η «μάχη της Κρήτης» και βεβαίως ακόμη και σε περιπτώσεις που έχουν ήδη χριστεί υποψήφιοι η γκρίνια και τα προβλήματα παραμένουν.

Για τον πρόεδρο της Ν.Δ., είναι ουσιαστικά η πρώτη καταμέτρηση δυνάμεων για τη «νέα Ν.Δ.». Το ΠΑΣΟΚ όμως επιθυμεί να προσδώσει λιγότερο πολιτικά χαρακτηριστικά στην αναμέτρηση, ούτως ώστε σε περίπτωση μεγάλων απωλειών να έχει τη δυνατότητα να τις «μεταφράσει» κατά το δοκούν. Σημαντικός παράγοντας θα είναι και η αποχή, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δημοσκόπων, θα είναι αυξημένη και δι' αυτής κυρίως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

* Η ανακοίνωση προχθές της υποψηφιότητας του «αυτοδιοικητικού» Β. Κικίλια για την περιφέρεια Αττικής «έλυσε», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα χέρια του ΠΑΣΟΚ να δώσει το χρίσμα σε υποψήφιο με αυτοδιοικητικό χρώμα. Πιθανότερος πλέον για το χρίσμα ο νομάρχης του Πειραιά, Γ. Μίχας, μετά και τη δήλωση προχθές της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, ότι «δεν ενδιαφέρεται». Το όνομα του Γ. Μίχα ακούγεται και για τον δήμο Πειραιώς, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν χαμηλά ποσοστά, σύμφωνα με πληροφορίες, στον νυν δήμαρχο, Π. Φασούλα, που όμως έχει δηλώσει ότι θα κατέβει, ούτως ή άλλως. Αν όμως τελικά ο κ. Μίχας «κλείσει» για την περιφέρεια, η άλλη πιθανότητα για το ΠΑΣΟΚ είναι ο βουλευτής Μ. Μπεντενιώτης για το μεγάλο λιμάνι.

Πρόβλημα στον Πειραιά έχει και η Ν.Δ., λόγω της υποψηφιότητας του πρώην βουλευτή Π. Μαντούβαλου, τον οποίο στηρίζουν και αρκετά μέλη της Κ.Ο. του κόμματος, ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχει πάρει αποστάσεις. Το όνομα του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπ. Καπράλου, που γράφτηκε την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται να αποκλείεται. Οι δε καλά γνωρίζοντες δεν αποκλείουν τελικώς να χριστεί υποψήφιος ο Β. Μιχαλολιάκος, υπεύθυνος για τα αυτοδιοικητικά του κόμματος.

* Δεύτερο αγκάθι για το ΠΑΣΟΚ, η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Η υποψηφιότητα του Π. Ψωμιάδη θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρή και το κυβερνών κόμμα πιθανώς θα χρίσει εκεί κάποιο πολιτικό στέλεχος. Ο υφυπουργός Γ. Μαγκριώτης το αρνείται σταθερά, αλλά τίποτε δεν αποκλείεται αν του το ζητήσει ο Γ. Παπανδρέου. Το ίδιο ισχύει και για τον Χ. Καστανίδη, που όμως επίσης δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος.

* Στην Πελοπόννησο, η υποψηφιότητα του Π. Τατούλη έχει προβληματίσει και τα δύο μεγάλα κόμματα. Και η μεν Ν.Δ. έχει ήδη επιλέξει, όχι χωρίς κραδασμούς, τον νομάρχη Μεσσηνίας, Δ. Δράκο. Το ΠΑΣΟΚ φέρεται διατεθειμένο να στηρίξει τον κ. Τατούλη, εφόσον ξεπεραστεί το εμπόδιο του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, που αντιτίθεται σθεναρά. Κι αυτό παρά το ότι λαμβάνει μηνύματα και ο ίδιος από στελέχη του κόμματος στην περιοχή ότι, σε περίπτωση στήριξης άλλου υποψηφίου, το Κίνημα κινδυνεύει να βρεθεί τρίτο.

* Στη Δ. Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ προβληματίζεται μεταξύ του Δημήτρη Κατσικόπουλου και του Θύμιου Σώκου. Η τρίτη λύση ακούει στο όνομα του υφυπουργού Απ. Κατσιφάρα.

Η Φώφη για την Αθήνα

* Και βεβαίως εκκρεμεί και η υποψηφιότητα για τον δήμο Αθηναίων, όπου τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει για το ΠΑΣΟΚ η υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά. Στην περίπτωση όμως που το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να συνεργαστεί με τη «Δημοκρατική Αριστερά» ακούγεται και το όνομα του Συνηγόρου του Πολίτη, Γ. Καμίνη.

* Οσο για τη συμπρωτεύουσα, τα πράγματα είναι ρευστά. Δεν αποκλείεται να στηριχθεί τελικώς ο Γ. Μπουτάρης ή και σε αυτή την περίπτωση να πάνε σε «ανεξάρτητη λύση», σε συνεργασία και εδώ με την αριστερά.

Στη συμπρωτεύουσα, παρ' ότι τυπικά το θέμα έχει κλείσει με την υποψηφιότητα Γκιουλέκα, η Ν.Δ. αντιμετωπίζει πρόβλημα, λόγω της κόντρας του υποψηφίου με τον νυν Β. Παπαγεωργόπουλο.

* Στην Πάτρα, με δεδομένη εκ προοιμίου την απώλεια, η Ν.Δ. αναζητεί ακόμη υποψήφιο. Πιθανότερη επιλογή ο κ. Χρονόπουλος, που προέρχεται από την αυτοδιοίκηση.

**Υπάρχει τέλος και ο Κώστας Μπακογιάννης. Ο γιος της πρώην υπουργού εξέφρασε την επιθυμία -την απόφασή του θα ανακοινώσει πιθανότατα εντός της εβδομάδας- να είναι υποψήφιος για τον δήμο Καρπενησίου. Το αν η Ν.Δ. θα τον στηρίξει εξαρτάται αποκλειστικά από τον Αντ. Σαμαρά, που δέχεται αντιτιθέμενες εισηγήσεις.

Οσο για τις τρεις περιφέρειες που εκκρεμούν να ανακοινωθούν από την Ν.Δ.: Για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πιθανότερος είναι ο νυν νομάρχης κ. Παυλίδης, για το Νότιο Αιγαίο ο Μπ. Κόκκινος, ενώ στη Δυτική Ελλάδα το όνομα του υποψηφίου θα ανακοινωθεί μετά τις 3 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να είναι αντίστοιχου βεληνεκούς με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ.